Friluftsliv og økonomi - hvordan påvirker økonomien friluftslivet - Ingulfsvann, Are Severin (Høgskolen i Bodø, 2008)
Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2008 Teamet for denne oppgaven er om friluftsutøvere opplever at økonomiens verdisoner og særtrekk fortrenger særtrekk ved kultur og natur, hvordan og på hvilke områder det skjer. Friluftsliv er en kulturell aktivitet som utøves i naturen og økonomiens bidrag har tradisjonelt sett vært lite, utover en del nødvendig utrustning og transport. Oppgaven er bygd på 9 kvalitative gruppeintervju med til sammen 43 respondenter, alle respondentene var tilknyttet Øytun Folkehøgskole i Alta. Intervjuene er transkribert i sin helhet og elementer som beskrev ytterliggående posisjoner og normalposisjoner er trukket ut. Friluftslivet i Norge har lange tradisjoner, det er utviklet både fra den tradisjonelle jakt, fiske og fangst kulturen i bygdene, fra fjellvandrer og klatreturismen den engelske overklassen brakte med seg og i den senere tid er friluftslivet stadig mer influert av ekstremidrett. Den offisielle definisjonen på friluftsliv er: ”Friluftsliv er opphold og aktivitet i frisk luft i fritiden med sikte på miljøforandring og naturopplevelse.” En stor andel av befolkningen i Norge hevder at de driver med friluftsliv på en eller annen måte, og grunnene er gjerne helse og opplevelse. Det er en uttrykt bekymring fra blant annet Lars Monsen at det han kaller sivilisasjonens verdier er i ferd med å fortrenge de tradisjonelle verdiene i villmarka. Den teoretiske rammen er bygd opp rundt verdisoner i økonomi, natur og kultur. Sentral teori er Maslows behovshierarki, Fishbein og Ajzens multiattributtmodel, hva skal til for menneskelig trivsel og mestring. Målet for det en gjør bør være størst mulig trivsel for menneskene, betraktninger om hva som utgjør basis for menneskelig trivsel er kort fortalt: grunnleggende ting for å overleve, god helse, gode sosiale relasjoner, trygghet og frihet, autentiske naturopplevelser og mindre stress. Faktorene i trivsel har likhetstrekk med Maslows behovshierarki, med noen unntak. Fishbein og Ajzens multiattributt modell brukes for å ...