Du store verden så liten den har blitt : en undersøkelse av hvordan Handelshøyskolen i Bodø har lykkes med sin internasjonaliseringsprosess - Mikkelsen, Merethe (Høgskolen i Bodø, 2008)
Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2008 Vi lever i en verden som er veldig globalisert og hvor internasjonalisering er blitt hverdagslig for enhver bedrift. Det finnes mange måter for en bedrift å være internasjonal, det kan være at de har etablert filialer og produkter i utlandet, har flyttet hele sin virksomhet dit, eller innenfor noen industrier er det stor overvekt av internasjonale arbeidstakere. Dette gjør at internasjonalisering også er blitt viktig innenfor undervisning, og er en av grunnene til at jeg hadde lyst til å rette søkelyset mot internasjonalisering av utdanning. Jeg håper mitt bidrag kan være med på å sette et større fokus på internasjonalisering av høyere utdanning ved Handelshøyskolen i Bodø. Jeg valgte å bruke Handelshøyskolen i Bodø som empirisk eksempel i min undersøkelse av hvilke faktorer som er viktige i en internasjonaliseringsprosess innen høyere utdanning. På avdelingen har jeg intervjuet og hatt samtale med til sammen seks personer i tillegg til rektor ved Høyskolen i Bodø Pål Pedersen. Pedersen sendte meg på et fagseminar innen internasjonalisering av høyere utdanning. Der fikk jeg både innspill fra de som holdt innlegg og andre representanter innen høyere utdanning i Norge. På slutten av denne dagen fikk jeg også snakket noen ord med direktøren for SIU og en representant fra Kunnskapsdepartementet. Oppgaven er videre bygget på teori rundt internasjonalisering og informasjonen jeg hentet fra informantene mine. Resultatet av analysen viser at Handelshøyskolen i Bodø både er flinke på sine områder og er godt i gang med internasjonalisering, samtidig som de har områder som kan forbedres og har store utviklingspotensialet. Handelshøyskolen kan internasjonalisering, spesielt gjennom joint degree program. De områder som er svake trenger ikke store forbedringer for å bli bedre. Handelshøyskolen i Bodø kan videreutvikle strategien den allerede har, samt på enkelte områder bør strategier bli klarere og definere mål slik at det er lettere å jobbe mot. Konklusjonen ...