Ska vi tørr i lag? : etableringen av Lofoten Stockfish Company: samarbeidsklima, motivasjon og mål - Pedersen, Kristel (Høgskolen i Bodø, 2006)
Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2006 I dette forskningsarbeidet ser jeg på hvordan allianser blir til som et resultat av endringer i bedrifters omgivelser. Fokus er på hvordan samarbeidsklima kan legge til rette for, og faktorer i tilknytning til marked, næring og bedrift kan motivere til horisontalt samarbeid. Dette gjør jeg ved å se på etableringen av Lofoten Stockfish Company (LSC), en horisontal allianse etablert i en næring som tradisjonelt har vært forbundet med sterk individualisme og dårlig samarbeidsklima. Mitt bidrag er i så måte å kaste lys over hva som motiverer til samarbeid i en næring hvor dette har vært ansett som svært vanskelig å få til. Jeg benytter også denne kunnskapen til å si noe om hvor sannsynlig det er at bedriftene vil nå sine mål gjennom LSC. For å kunne si noe om hvilke faktorer som var avgjørende for etableringen av alliansen, intervjuet jeg de ni bedriftslederne som tok avgjørelsen om å etablere og bli en del av LSC. Intervjuene ble utført som semistrukturerte samtaler, og ga således et godt innblikk i hvordan bedriftene resonerte seg frem til at samarbeid var veien å gå. Analysen min ble deretter bygget på relevant allianseteori, generell informasjon om den historiske utviklingen i næring og marked, samt dataene jeg innhentet gjennom intervjuene. Resultatet fra analysen min pekte på at en positiv utvikling i samarbeidsmiljøet har vært med å legge til rette for alliansens eksistens. Jeg fant også at særlig redusert markedsmakt, ustabile eksportpriser og en svært vanskelig økonomisk situasjon på det italienske markedet har motivert bedriftene til å samarbeide. Kostnadsøkning og hardere konkurranse synes også å ha virket inn. Dette fikk meg til å konkludere med at målet for etableringen av alliansen i første omgang er å øke bedriftenes markedsmakt og å stabilisere konkurransen i næringen. Til sist valgte jeg å kommentere tre områder som kan synes å vanskeliggjøre alliansens måloppnåelse. I første omgang gjelder dette at manglende fokus på å øke innsatsen på ...