Ska vi tørr i lag? : etableringen av Lofoten Stockfish Company: samarbeidsklima, motivasjon og mål

Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2006 I dette forskningsarbeidet ser jeg på hvordan allianser blir til som et resultat av endringer i bedrifters omgivelser. Fokus er på hvordan samarbeidsklima kan legge til rette for, og faktorer i tilknytning til marked, næring og bedrift ka...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Pedersen, Kristel
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: Høgskolen i Bodø 2006
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/140560
id ftnorduniv:oai:nordopen.nord.no:11250/140560
record_format openpolar
spelling ftnorduniv:oai:nordopen.nord.no:11250/140560 2023-05-15T15:45:27+02:00 Ska vi tørr i lag? : etableringen av Lofoten Stockfish Company: samarbeidsklima, motivasjon og mål Pedersen, Kristel 2006 1437807 bytes application/pdf http://hdl.handle.net/11250/140560 nob nob Høgskolen i Bodø http://hdl.handle.net/11250/140560 internasjonalisering VDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213 Master thesis 2006 ftnorduniv 2021-07-13T18:12:10Z Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2006 I dette forskningsarbeidet ser jeg på hvordan allianser blir til som et resultat av endringer i bedrifters omgivelser. Fokus er på hvordan samarbeidsklima kan legge til rette for, og faktorer i tilknytning til marked, næring og bedrift kan motivere til horisontalt samarbeid. Dette gjør jeg ved å se på etableringen av Lofoten Stockfish Company (LSC), en horisontal allianse etablert i en næring som tradisjonelt har vært forbundet med sterk individualisme og dårlig samarbeidsklima. Mitt bidrag er i så måte å kaste lys over hva som motiverer til samarbeid i en næring hvor dette har vært ansett som svært vanskelig å få til. Jeg benytter også denne kunnskapen til å si noe om hvor sannsynlig det er at bedriftene vil nå sine mål gjennom LSC. For å kunne si noe om hvilke faktorer som var avgjørende for etableringen av alliansen, intervjuet jeg de ni bedriftslederne som tok avgjørelsen om å etablere og bli en del av LSC. Intervjuene ble utført som semistrukturerte samtaler, og ga således et godt innblikk i hvordan bedriftene resonerte seg frem til at samarbeid var veien å gå. Analysen min ble deretter bygget på relevant allianseteori, generell informasjon om den historiske utviklingen i næring og marked, samt dataene jeg innhentet gjennom intervjuene. Resultatet fra analysen min pekte på at en positiv utvikling i samarbeidsmiljøet har vært med å legge til rette for alliansens eksistens. Jeg fant også at særlig redusert markedsmakt, ustabile eksportpriser og en svært vanskelig økonomisk situasjon på det italienske markedet har motivert bedriftene til å samarbeide. Kostnadsøkning og hardere konkurranse synes også å ha virket inn. Dette fikk meg til å konkludere med at målet for etableringen av alliansen i første omgang er å øke bedriftenes markedsmakt og å stabilisere konkurransen i næringen. Til sist valgte jeg å kommentere tre områder som kan synes å vanskeliggjøre alliansens måloppnåelse. I første omgang gjelder dette at manglende fokus på å øke innsatsen på markedsutvikling kan føre til at alliansen styrer mot å utsette at markedet dør i stedet for å prøve å revitalisere det. Dette gir i så fall bare en kortsiktig effekt på markedsmakten. Videre kan ulikheter i mål om maksimering av stordriftsfordeler i salgsleddet føre til konflikter, noe som fordrer økt fokus på oppbygging av tillit innad i gruppen. Til sist kommenterte jeg at LSC kanskje også må vurdere å utvide medlemsbasisen sin for å kunne stabilisere konkurransemarkedet og profittere fra samarbeidet på den måten de ønsker. Master Thesis Bodø Lofoten Open archive Nord universitet Bodø ENVELOPE(14.405,14.405,67.280,67.280) Føre ENVELOPE(14.465,14.465,68.663,68.663) Lofoten Omgang ENVELOPE(28.514,28.514,70.989,70.989) Synes ENVELOPE(6.028,6.028,62.538,62.538)
institution Open Polar
collection Open archive Nord universitet
op_collection_id ftnorduniv
language Norwegian Bokmål
topic internasjonalisering
VDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213
spellingShingle internasjonalisering
VDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213
Pedersen, Kristel
Ska vi tørr i lag? : etableringen av Lofoten Stockfish Company: samarbeidsklima, motivasjon og mål
topic_facet internasjonalisering
VDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213
description Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2006 I dette forskningsarbeidet ser jeg på hvordan allianser blir til som et resultat av endringer i bedrifters omgivelser. Fokus er på hvordan samarbeidsklima kan legge til rette for, og faktorer i tilknytning til marked, næring og bedrift kan motivere til horisontalt samarbeid. Dette gjør jeg ved å se på etableringen av Lofoten Stockfish Company (LSC), en horisontal allianse etablert i en næring som tradisjonelt har vært forbundet med sterk individualisme og dårlig samarbeidsklima. Mitt bidrag er i så måte å kaste lys over hva som motiverer til samarbeid i en næring hvor dette har vært ansett som svært vanskelig å få til. Jeg benytter også denne kunnskapen til å si noe om hvor sannsynlig det er at bedriftene vil nå sine mål gjennom LSC. For å kunne si noe om hvilke faktorer som var avgjørende for etableringen av alliansen, intervjuet jeg de ni bedriftslederne som tok avgjørelsen om å etablere og bli en del av LSC. Intervjuene ble utført som semistrukturerte samtaler, og ga således et godt innblikk i hvordan bedriftene resonerte seg frem til at samarbeid var veien å gå. Analysen min ble deretter bygget på relevant allianseteori, generell informasjon om den historiske utviklingen i næring og marked, samt dataene jeg innhentet gjennom intervjuene. Resultatet fra analysen min pekte på at en positiv utvikling i samarbeidsmiljøet har vært med å legge til rette for alliansens eksistens. Jeg fant også at særlig redusert markedsmakt, ustabile eksportpriser og en svært vanskelig økonomisk situasjon på det italienske markedet har motivert bedriftene til å samarbeide. Kostnadsøkning og hardere konkurranse synes også å ha virket inn. Dette fikk meg til å konkludere med at målet for etableringen av alliansen i første omgang er å øke bedriftenes markedsmakt og å stabilisere konkurransen i næringen. Til sist valgte jeg å kommentere tre områder som kan synes å vanskeliggjøre alliansens måloppnåelse. I første omgang gjelder dette at manglende fokus på å øke innsatsen på markedsutvikling kan føre til at alliansen styrer mot å utsette at markedet dør i stedet for å prøve å revitalisere det. Dette gir i så fall bare en kortsiktig effekt på markedsmakten. Videre kan ulikheter i mål om maksimering av stordriftsfordeler i salgsleddet føre til konflikter, noe som fordrer økt fokus på oppbygging av tillit innad i gruppen. Til sist kommenterte jeg at LSC kanskje også må vurdere å utvide medlemsbasisen sin for å kunne stabilisere konkurransemarkedet og profittere fra samarbeidet på den måten de ønsker.
format Master Thesis
author Pedersen, Kristel
author_facet Pedersen, Kristel
author_sort Pedersen, Kristel
title Ska vi tørr i lag? : etableringen av Lofoten Stockfish Company: samarbeidsklima, motivasjon og mål
title_short Ska vi tørr i lag? : etableringen av Lofoten Stockfish Company: samarbeidsklima, motivasjon og mål
title_full Ska vi tørr i lag? : etableringen av Lofoten Stockfish Company: samarbeidsklima, motivasjon og mål
title_fullStr Ska vi tørr i lag? : etableringen av Lofoten Stockfish Company: samarbeidsklima, motivasjon og mål
title_full_unstemmed Ska vi tørr i lag? : etableringen av Lofoten Stockfish Company: samarbeidsklima, motivasjon og mål
title_sort ska vi tørr i lag? : etableringen av lofoten stockfish company: samarbeidsklima, motivasjon og mål
publisher Høgskolen i Bodø
publishDate 2006
url http://hdl.handle.net/11250/140560
long_lat ENVELOPE(14.405,14.405,67.280,67.280)
ENVELOPE(14.465,14.465,68.663,68.663)
ENVELOPE(28.514,28.514,70.989,70.989)
ENVELOPE(6.028,6.028,62.538,62.538)
geographic Bodø
Føre
Lofoten
Omgang
Synes
geographic_facet Bodø
Føre
Lofoten
Omgang
Synes
genre Bodø
Lofoten
genre_facet Bodø
Lofoten
op_relation http://hdl.handle.net/11250/140560
_version_ 1766379842135130112