Samarbeidsformer og gevinster ved samarbeid - Andreassen, Monica Fjellstad; Kilskar, Kari (Universitetet i Nordland, 2012)
Masteroppgave i bedriftsledelse (MBA) - Universitetet i Nordland, 2012 Samarbeid er et begrep som i denne oppgaven handler om at en eller flere virksomheter utveksler og deler ressurser i den hensikt å ta beslutninger eller gjennomføre aktiviteter som vil skape fordeler som hver enkelt ikke kan skape alene. Oppgavens problemstilling er: Kan MG Prosjekt gjennom samarbeid med Systemhus- og Mesterhusforhandlere bidra til varestrøm i Mestergruppen? Oppgaven er bygd opp med fem kapitler. Første kapittel består av bakgrunn og aktualisering for oppgaven. Mestergruppen sine eiere ønsker at konsernet skal styrke sin posisjon i markedet, blant annet gjennom større omsetning av byggevarer. Med dette som bakgrunn er tomte- og prosjektutvikling en strategisk viktig aktivitet for Mestergruppen, fordi slik aktivitet kan bidra til byggevareomsetning internt konsernet. For MG Prosjekt betyr det at det kan genereres økt varestrøm gjennom samarbeid med forhandlerne i prosjekter som passer til den nye strategien. Problemstillingen skal besvares gjennom tre forskningsspørsmål: Hvilke type samarbeid vil forhandlerne inngå, hvilke gevinster er viktige for forhandlerne i et samarbeid og hvordan sammenfaller forhandlernes samarbeidsønsker med den nye strategien til MG Prosjekt. Tilslutt følger det en presentasjon av MG Prosjekt og den nye strategien med viktige fokusområder. Andre kapittel omhandler relevant teori knyttet til problemstillingen. Begrepet strategi, samt strategiens grunnlag, retning og metode er beskrevet. Teorien omhandler også samarbeidsformer og retning på samarbeidet, samt motiver og gevinster ved samarbeid, og valg av samarbeidspartner. Hvordan problemstillingen ble undersøkt og begrunnelse for valg av fremgangsmåte fremgår av tredje kapittel. Her beskrives forskningsmetode, forskningsdesign, utvalg, datainnsamlingsmetode, dataanalyse og diskusjon av undersøkelsens kvalitet. Analysen omhandler rapportens fjerde kapittel og består av en presentasjon av respondentene som deltok i undersøkelsen. Deretter er empirien ...