Hvordan kan ledelse bidra til reduksjon i sykefraværet blant de ansatte? - Hansen, Rolf Ivar; Vang, Svein (Høgskolen i Bodø, 2010)
Masteroppgave i bedriftsledelse (MBA) - Høgskolen i Bodø, 2010 Denne oppgaven handler om hvordan ledelse kan lede med formål å redusere fraværet blant de ansatte. Datamaterialet som oppgaven er basert på er dybdeintervjuer med fire ansatte og en leder på en helseinstitusjon. I tillegg baserer oppgaven seg på forskning som tidligere er utført på dette område. De som er intervjuet har alle en sykepleierbakgrunn og har ulik alder og erfaring fra arbeidslivet. Oppgaven innledes med fakta om sykefraværet da arbeidet med oppgaven startet i januar 2010. Videre beskrives ledelse i et historisk perspektiv. Formålet er å få frem likheter/ulikheter på ledelsesfokus historisk sett. Det er også et mål at oppgaven skal belyse ulik ledelse sett i forhold til hva en skal lede. Temaer som konflikthåndtering, arbeidsmoral, motivasjon og emosjonell kompetanse er noe som berøres i oppgaven. Overordnet har vi sett på positivt lederskap som grunnlag for teorien på dette område. Dette er også sett i lys av transformasjonsledelse der leder fremstår som veiviser, mens utgangspunktet for selvledelse handler om fokusering på den enkelte ansattes arbeidssituasjon. Sentrale spørsmål vil være hva den enkelte kan gjøre selv gjennom egne ressurser og kompetanse med formål å bli i stand til å lede seg selv? Hva kan lederen gjøre for å sette sine medarbeidere i stand til å lede seg selv? I oppgaven har vi studert og gjennomført intervjuer med ansatte på en helseinstitusjon. Vi har intervjuet en leder og fire ansatte. Alle de vi intervjuet bortsett fra leder går turnus. Årsaken til at vi mener dette er et interessant tema skyldes at sykefraværet har vært økende og bidrar til store kostnader for Norge og den enkelte bedrift. Norge er et av få OECD-land som yter 100% lønn ved sykdom. Det er nærliggende å tro at denne ordningen ikke vil kunne fortsette i overskuelig framtid hvis sykefraværet ikke går ned.