Utvikling av dynamiske kapabiliteter i små og mellomstore bedrifter - Madsen, Einar Lier (Handelshøgskolen i Bodø, 2007)
Avhandling (Ph.D.) – Handelshøgskolen i Bodø, 2007 Dynamiske kapabiliteter kan beskrives som en bedrifts ferdigheter til å anskaffe, integrere, fornye og omforme interne og eksterne bedriftsressurser. De representerer organisatoriske mekanismer som utvikler endrings- og forandringskapasiteten i bedriften og er således en sentral kilde for skaping av konkurransefortrinn. Fokus i denne avhandlingen er på følgende hovedspørsmål: Hvilke strategiske og entreprenørielle faktorer har sammenheng med utvikling av små og mellomstore bedrifters dynamiske kapabiliteter? Utviklingen av dynamiske kapabiliteter er her sett på å ha sammenheng med utnyttelsen av bedriftens nåværende ressurser (strategiske faktorer) og bedriftens evne til å kunne utforske nye muligheter gjennom entreprenørielle aktiviteter. Innenfor et overordnede strategisk entreprenørskapsrammeverk blir tre teoretiske perspektiv benyttet for å belyse avhandlingens problemstilling. Disse er det ressursbaserte perspektivet, entreprenøriell orientering (EO) (entreprenørskap som strategisk orientering) og det dynamiske ressursbaserte perspektivet. Det første perspektivet gir innsikt i spørsmål om hvilket ressursgrunnlag bedriften har for utvikling og endringer, mens EO gir innsikt i holdningen til eller orientering mot dette. Det siste perspektivet beskriver de dynamiske kapabilitetene som kan være viktige for å få til slike endringer og skape nye konkurransefortrinn for bedriften. Ut i fra teoretiske og empiriske studier innenfor disse perspektivene er relevante variabler valgt ut og hypoteser utledet. Studien benytter et longitudinelt utvalg av bedrifter hentet fra Innovasjon Norges (IN) kundeundersøkelser. IN en hovedaktør for finansiering av omstillings- og utviklingsprosjekter i bedrifter. Her inngår derfor et utvalg av bedrifter hvor en med sikkerhet vet at alle er engasjert i endringsaktiviteter noe som er et hovedfokus for denne avhandlingen. Dataene er samlet inn i to runder, i 2002 og i 2005. Det endelige utvalget består av 226 bedrifter. Ulike ...