Følger ledere i Bodø kommune tilsettingsrutinene som kommunen har utarbeidet? - Pettersen, Marianne (Universitetet i Nordland, 2011)
Studentarbeid i økonomi (bachelorgrad) - Universitetet i Nordland, 2011 Denne studien omhandler tilsettingsrutiner og hvordan de brukes på lønn- og regnskapsenheten i Bodø kommune. Jeg ville finne ut om tilsettingsrutinene som er skrevet blir fulgt opp i praksis. For å prøve å finne svar på dette har jeg valgt en kvalitativ metode der jeg observerte arbeidsplassen og intervjuet avdelingsleder og en fast ansatt. Jeg samlet resultatene fra intervjuene med de skrevne tilsettingsrutinene. Ved å bruke dybdeintervju som metode har jeg fått gode og fyldige svar på spørsmålene jeg hadde med avdelingsleder. Intervjuet med fast ansatt ble et veldig kort intervju. Studien viser at en leder må ha gode hensikter og en stor vilje til at bedriften skal ha ansatte som med sine kvalifikasjoner og egenskaper trives i jobben og kan utføre den på best mulig måte. For å finne disse personene er det viktig å bruke tid og energi på ansettelsesprosessen. For at rutinene skal utnyttes på best mulig måte må lederen vite hva som står i rutinene, og kunne bruke dem i praksis. Studien har også vist at det finnes forskjellige unntak fra å bruke tilsettingsrutinene. Det kan for eksempel være at personer først blir ansatt som sommervikar uten å ha vært gjennom et skikkelig intervju, og deretter blir de ansatt videre på bakgrunn av hvordan de har opptrådt på arbeidsplassen.