Miljøfyrtårn: Lønnsomt, konkret, relevant og enkelt? - Westermann, Espen; Andreassen, Håvard (Universitetet i Nordland, 2012)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Universitetet i Nordland, 2012 I denne prosjektoppgaven har vi tatt for oss miljøsertifiseringen Miljøfyrtårn, og deres parole om alltid å være lønnsom, konkret, relevant og enkel. Vi skal teste denne parolen for å kartlegge den økonomiske lønnsomheten ved sertifiseringen. Vi skal også se nærmere på om miljøfyrtårnsystemet faktisk er konkret, relevant og enkelt. Ved å ta for oss relevant teori rundt bærekraftig utvikling, miljøledelse-systemer og etikk vil vi komme nærmere inn på denne problemstillingen. Vi vil så bruke dette til å se på hvilke erfaringer nåværende og tidligere miljøsertifiserte bedrifter har gjort seg. For å tilegne oss denne erfaringen, har vi delt oppgaven inn i to hoveddeler, der vi i første omgang gjennomførte en kvantitativ undersøkelse i form av et strukturert nettbasert spørreskjema. Dette sendte vi ut til et representativt utvalg av miljøfyrtårnsertifiserte bedrifter. Spørreskjemaet ble valgt da vi i teorien kunne nå ut til hele populasjonen, og representativiteten av utvalget ville bli bra. Selve utvelgelsen gjorde vi på bakgrunn av sannsynlighetsutvalg og stratifisert utvalg. Noe som også talte for en god representativitet. Spørreskjemaet ble produsert via Google Dokumenter Survey, dette medførte at spørreskjemaet lot seg enkelt distribuere til allerede innsamlede epostadresser. Og deretter at svarene systematisk samlet seg i automatisk oppdaterte tabeller og grafer. Noe som gjorde omkodingen minimal, og videre analyse gjennomførbart i en presset tidsplan. Deretter rettet vi en kvalitativ undersøkelse i form av semi-struktuerte epost intervjuer mot tidligere miljøsertifiserte bedrifter. Dette var viktig for oss, da vi ville få mer utdypende svar på hvorfor disse ikke var sertifisert lengre. Også her valgte vi en nettbasert distribusjon, da vi på kort tid kunne intervjue mange respondenter over et stort geografisk område. Utvelgelsen av disse ble gjennomført på samme måte som ved den kvantitative delen. Responsen på både ...