Verdsettelse av Petroleum Geo-services ASA - Enge, Marte Kristine (Universitetet i Nordland, 2011)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Universitetet i Nordland, 2011 Denne bacheloroppgaven verdsetter seismikkselskapet Petroleum Geo-Services (PGS). Seismikkselskaper hjelper oljeselskapene å finne olje- og gassforekomster, og kalles serviceselskaper for oljebransjen. PGS utvinner marin seismikk. Oppgaven har en praktisk tilnærming og benytter verdsettelsesteori for å verdsette selskapet. Målet er å kunne bruke oppgaven til å gi grunnlag for en investors beslutning. Analysen baseres altså på et investorperspektiv, og arbeidet er gjort så likt som mulig det eksterne analytikere gjør. Siden virkeligheten forandrer seg konstant, og verdsettelse i den virkelige verden utføres hver dag, er det valgt en dato som verdsettelsen baseres på. Dette for å kunne sammenligne med markedsverdi denne dagen med tanke på å kunne si noe om hvorvidt aksjen synes å være over- eller underpriset av markedet. Problemstillingen for oppgaven er: “Hvilken verdi har Petroleum Geo-Services ASA 1.1.11?” Siden oppgaven går ut på å verdsette et konkret selskap, er metoden basert på casedesign. Oppgaven bygger på både kvantitative og kvalitative data. Kvantitativ data består av regnskapstall, og disse bearbeides og analyseres med tanke på å skape oversikt og et utgangspunkt for verdsettelsen. Kvalitative data består av informasjon om selskapet, planer og strategi. Siden selskapet er børsnotert finnes det retningslinjer og krav til informasjon fra selskapet. Dette fører til god og sikker tilgang på data, og baseres i hovedsak på selskapets hjemmesider, årsrapporter og børsmeldinger. Verdsettelsesmodellen styrer i stor grad datainnhenting og dataanalysen. Litteraturen anbefaler å bruke kontantstrømbaserte modeller. Det er fordi man kjøper fremtidig kontantoverskudd. DCF-modellen, fri diskontert kontantstrøm, brukes av flest praktikere, og verdsettelsen er gjort etter denne modellen. Prosessen med selve verdsettelsen går ut på å bearbeide og analysere historiske regnskapstall, for så å lage prognoser for en periode. Her er denne ...