Offentlige anskaffelser og internkontroll i Helse Nord - Hansen, Kristina Mikkelsen; Pedersen, May-Britt (Universitetet i Nordland, 2011)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Universitetet i Nordland, 2011 Temaet for vår oppgave har vært offentlige anskaffelser og internkontroll i Helse Nord. Formålet har vært å se hvilke utfordringer Helse Nord har møtt i forhold til valgte tema, og til slutt sammenligne deres praksis med regelverk for offentlige anskaffelser og internkontroll med anbefalt teori på området. I januar deltok vi på et kurs i offentlige anskaffelser i regi av Nordland fylkeskommune, for å øke vår kompetanse rundt temaet. Senere gjennomførte vi samtaler med innkjøpssjef i Nordland fylkeskommune og direktør på Valnesfjord Helsesportssenter for å få innspill og ideer. Deretter samlet vi inn data ved hjelp av kvalitative intervju med administrerende direktør, innkjøpssjef, virksomhetseier, styreleder og internrevisor i Helse Nord. Vi har også lest rapporter som omhandler utfordringer knyttet til offentlige anskaffelser og internkontroll. Den informasjon vi har tilegnet oss er videre benyttet som grunnlag for vår analyse. Vi har avdekket at Helse Nord står ovenfor en del utfordringer i forhold til offentlige anskaffelser og intern kontroll, for eksempel i forhold til attestasjon/fullmakt, utarbeidelse av gode kravspesifikasjoner og når det kommer til oppfølging av den interne kontrollen. Helt kort oppsummert er en god del av den interne kontrollen kommet på plass de siste årene. Men det er altså sider ved den som fortsatt fremstår som noe mangelfull og kan forbedres.