Oppdrettsselskapet Nordlaks' største risikoer : et casestudium om hvordan Nordlaks identifiserer, vurderer og håndterer risikoer - Aasheim, Linn Uppman; Breivik, Finn André (Universitetet i Nordland, 2010)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Høgskolen i Bodø, 2010 Denne oppgaven tar for seg risikoer som oppdrettsselskapet Nordlaks er særlig utsatt for, og hvordan de håndterer disse. I tillegg ser vi på hvilke vurderinger Nordlaks tok da de kjøpte opp SPoN Fish. For å få informasjon har vi hatt intervjuer med flere ledere og mellomledere i Nordlaks. Dette har lagt grunnlaget for våre vurderinger. Formålet med oppgaven har vært å få et praktisk innblikk i hvordan risikoer blir håndtert. Vi har kommet fram til at myndighetenes rammebetingelser utgjør en stor risiko for Nordlaks. Den største risikoen her er MTB-reguleringer (maksimalt tillatt biomasse). Denne har ført til store utfordringer for Nordlaks, i form av permitteringer og ujevn produksjon. Nordlaks engasjerer seg politisk for å prøve å få bedre betingelser for oppdrettsnæringen. I tillegg er Nordlaks i utgangspunktet i middelsgrad til høy grad eksponert for markeds-, kreditt- og valutaendringer. Med de tiltakene som Nordlaks gjør i forbindelse med dette, klarer de å redusere risikoene til å være i gruppen lite til middels eksponert. Nordlaks har også utfordringer med tanke på laksesykdom, da spesielt ILA. For å håndtere dette har Nordlaks gjort seg selvforsynt på smolt, for å få en bedre kontroll. I tillegg har det kommet en ny regulering som gir de lov til å benytte ubrukt kapasitet mellom nabofylker. Dette gjør at Nordlaks nå kan la ILA-utsatte områder ligge brakk en stund. Da Nordlaks kjøpte opp SPoN Fish fikk de ikke gått gjennom selskapet så grundig som det de ønsket. Dette på grunn av høy konkurranse, for skulle Nordlaks slå til, måtte de være raske. På grunn av dette var det noen risikovurderinger som ikke ble gjennomført. Grunnen til at Nordlaks ønsket å investere i SPoN Fish var de lokalitetene selskapet eide. Dette er lokaliteter som kan gi Nordlaks en fordel i forhold til bærekraftig produksjon og gode lokaliteter for fremtiden. Et tema vi også har lagt ganske stor vekt på er de miljøutfordringene som oppdrettsselskapene står ...