To industribedrifter i Rana : utfordringer i forbindelse med den globale finanskrisen - Ellingsen, Janne H.; Mehus, Randi I. (Høgskolen i Bodø, 2009)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Høgskolen i Bodø, 2009 Problemstillingen vår er; To industribedrifter i Rana - Utfordringer i forbindelse med den globale finanskrisen. En utfordring kan tolkes som "Noe som krever hardt arbeid for å overvinnes ", og denne tolkningen reflekterer godt dagens situasjon til mange industribedrifter i Norge. Finanskrisen oppsto omtrent over natten for enkelte bedrifter, og mange hadde ingen mulighet til å forhindre at de ble berørt - etterspørselen i markedet sank sammen bare mer og mer fra høsten -08 til våren -09. Etterspørselen i markedet er det lite å gjøre noe med, men bedriftene bør ha i tankene at markedet snur en gang og at man da fremstår som en sterkere bedrift er hensiktsmessig. Flere kriser vil oppstå i fremtiden, og kunnskapen bedriftene oppnår i denne krisesituasjon vil være en dyrebar leksjon, forhåpentligvis vil bedriftene analysere hvordan krisehåndteringen har påvirket bedriften i etterkant og vil da oppdage hva som var hensiktsmessing og hva de skulle unnlatt. Strategien i forkant aven krise, kan ha mye å si på om bedriften kommer seg velberget i gjennom en krisesituasjon. Viktige punkt som effektivisering av driften, i alle ledd, at bedriften har et sunt kostnadsnivå og at bedriften kontinuerlig jobber med grunnlaget for videre vekst kan påvirke graden av hvor berørt en bedrift blir. Selvom våre to casebedriften begge karakteriseres som tradisjonelle verkstedsbedrifter, er de forskjellige på mange måter og levere produkter på forskjellige nivå iverdikjeden, Ruukki kan klassifiseres som en underleverandør med sine enkeltstående produkter, mens Multimaskin leverer ferdige konstruksjoner klar til montering. Forskjellene viser seg på andre måter også, blant annet i forhold til langsiktighet og tiltak gjort i forbindelse med finanskrisen. De viktigste utfordringene vi har kommet frem til som bedriftene står ovenfor henviser både til svakheter i bedriftene og andre faktum, for Ruukki for eksempel er finanskrisen blitt såpass alvorlig at det spøker ...