Skyldes økonomisk kriminalitet forretningskultur eller juss? - Henriksen, Daniel; Grensemo, Nina; Sørheim, Tone Iren (Høgskolen i Bodø, 2009)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Høgskolen i Bodø, 2009 "Norsk næringsliv er så hederlig" (Breirem, 2007 s.44), uttalte børsdirektør Sven Arild Andersen i 2002 i en sosial sammenkomst for tidligere ansatte i advokatfirmaet BA-HR. I tiden som fulgte dukket imidlertid den ene etter den andre saken med økonomisk kriminalitet opp. Våre tanker om å være "best i klassen" stemte kanskje ikke likevel? Derfor valgte vi å se nærmere på dette i vår bacheloroppgave. Er det forhold ved den norske forretningskulturen og lovgivningen som er med på å skape grobunn for økonomisk kriminalitet? I så fall, hvilke forhold kan det være? Alt virker trygt og godt i Norge, så denne type kriminalitet angår vel ikke oss? Dette var noe av det vi trodde før vi startet med oppgaven. Det viste seg tidlig at våre holdninger ikke stemte overens med våre utvalgte statistikker. I tillegg ga nyhetsbildet klare signaler om at vi var naive. Dette har vist seg å være et kjennetegn i norsk forretningskultur, og har skapt muligheter for utøvelse av økonomisk kriminalitet. Ironisk nok samsvarte holdningene våre med de som er gjeldende i norsk næringsliv. Videre fikk vi bedre kjennskap til varslerens rolle i næringslivet. Vi startet med et personlig intervju med en svært kjent varsler i Norge, Kari Breirem. Hennes uttalelser supplert med biografien, "På BA-HR-bakke", og ved å se nærmere på andre varsler-saker gjorde at vi følte oss godt rustet til å forstå deres situasjon. Forbedret rettsvern for varslere er iverksatt, men det viser seg at lovendringer alene ikke er tilstrekkelig. Det gjenstår fremdeles mye arbeid for at varslcre skal få den behandling de fortjener. I norsk forretningskultur er uttalelsen, "det skjer ikke hos oss" vanlig blant deltakere på seminarer som sikter på å avdekke og hindre utbredelse av økonomisk kriminalitet. Dette underbygges aven persepsjonsindeks utført av revisjons- og rådgivningsselskapet PwC. Norge hadde som mål å stå frem som et foregangsland når det kom til korrupsjonslovgivningen i 2003, i følge ...