Kan et økt fokus på friskfaktorer og bruk av karriereveiledning være måter å få ned langtidsfraværet på? : en kvalitativ studie i helseforetaket Nordlandssykehuset - Anfinnes, Elisabeth M. E.; Stemland, Line (2008)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Høgskolen i Bodø, 2008 Vår bacheloroppgave har vært et studium i hvordan fokus på friskfaktorer kan være et viktig ledd i arbeidet med å få ned langtids-sykefravær. I bunnen av vår oppgave ligger Helse Nords pilotprosjekt, ”jakten på arbeidsglede”. Problemstillingen er: ”Kan et økt fokus på friskfaktorer og bruk av karriereveiledning være måter å få ned langtidsfraværet på?” Vi valgte en kombinasjon av litteraturstudie og kvalitativ metode for å få svar på våre forskningsspørsmål. Empirisk har vi avgrenset oss til Nordlandssykehuset, som er et foretak innenfor Helse Nord. Nordlandssykehuset er under stadige omstillingsprosesser og berøres i stor grad av innsparingstiltak, noe som påvirker de ansatte i større eller mindre grad. Hovedfunnene våre viste at tid er viktig for helsearbeidere. Knapphet på tid som en ressurs i arbeidshverdagen føles som en belastning for de ansatte, både etisk og psykologisk. Relasjonene mellom de ansatte, og mellom ansatte og ledere har fremkommet som en viktig faktor for arbeidsglede. I tillegg er evnen til å finne en balanse mellom arbeid og privatliv en viktig mestringsstrategi for å unngå sykefravær. Etter å hatt dybdeintervju med 14 informanter valgte vi å se på disse hovedtrekkene: Det psykososiale arbeidsmiljøet, friskfaktorer, IA- avtalen i praksis, og hvordan Sollan- modellen fungerer i gjennomføringen av prosjektet. Pilotprosjektets rolle for de sykemeldte har vært å finne frem til hver enkelts sterke og svake sider, og vi har presentert hvordan dette har fungert for de berørte. Hensikten med studien har vært å få satt perspektiv på menneskers selvinnsikt, hvordan energi forbrukes og påfylles hos den enkelte, og hvordan bevisstgjøring av dette kan gi fokus på hvordan man holder seg frisk, i stedet for hva som gjør oss syk.