Kan balansert målstyring være et hensiktsmessig styringsredskap for Destinasjon Narvik? : en case-studie - Martinsen, Alexandra Waag (Høgskolen i Bodø, 2008)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Høgskolen i Bodø, 2008 Balansert Målstyring er et forholdsvis nytt verktøy som fokuserer på et balansert antall finansielle og ikke-finansielle mål med tilhørende kritiske suksessfaktorer, altså de faktorene som er fundamentale for måloppnåelse, og styringsparametre som skal fungere som varsellamper for hvorvidt vi er på rett vei mot måloppnåelse eller ei. Det som ikke kan måles kan heller ikke styres. Reiselivsnæringen er i vekst og destinasjonsselskapene skal fungere som et knutepunkt for reiselivsnæringen. Oppgaven søker å svare på om Balansert Målstyring kan være et hensiktsmessig styringsverktøy for Destinasjon Narvik. Oppgavens struktur består av fem kapittel. Disse er 1) innledning, 2) teori, 3) metode, 4) empiri, og til slutt 5) analyse med konklusjon, og avslutningsvis etterord og forslag til videre forskning. Det teoretiske rammeverket som presenteres i kapittel 2 er knyttet mot Balansert Målstyring. Strategi er en viktig del av Balansert Målstyring slik at denne teorien presenteres i korte trekk for å oppnå et helhetlig bilde av systemet. Organisasjonsteorien beskriver hvordan enhver organisasjon eksisterer i kraft av at de har en funksjon i en større sammenheng, hvordan det hele tiden foregår leveranser mellom organisasjonen og dens omgivelser, og bidragsbelønningsbalansen. Særtrekk ved nonprofitt organisasjoner blir presentert i korte trekk. Videre blir kommunikasjonsteori presentert kort da dette også er en viktig del av Balansert Målstyring. Tradisjonelle økonomistyringssystemer blir deretter beskrevet for å kunne diskutere dagens styringssystem i Destinasjon Narvik, og for å kunne sammenligne tradisjonelle systemer mot Balansert Målstyring. Til slutt blir Balansert Målstyring presentert, hvilke krav som stilles til et slikt system, hvordan Balansert Målstyring kan tilpasses en nonprofitt organisasjon og de forskjellige delene som inngår i systemet. Når det gjelder metode benyttet jeg en kvalitativ tilnærming, og case studie som ...