Balansert målstyring i norske banker - Torgals, Sindre (Høgskolen i Bodø, 2010)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Høgskolen i Bodø, 2010 Formålet med denne oppgaven har vært å få et innblikk i hvordan styringssystemet Balansert Målstyring blir brukt innenfor norske banker. Hovedfokuset er på hvor utbredt systemet er og hvordan det blir brukt i forhold til hva teorien sier om feltet. Jeg har delt opp oppgaven i fem kapitler. Kapittel 1 er innledningen på oppgaven, kapittel 2 omhandler relevant teori, kapittel 3 gjør rede for metoden som er brukt, kapittel 4 presenterer analysene og kapittel 5 viser konklusjonene mine i henhold til problemstillingen min. Teorikapittelet omhandler Balansert Målstyring og hvilke krav teorien setter til en vellykket implementering. Kort sagt er Balansert Målstyring et styringssystem som har som hensikt å overvåke en virksomhets utvikling i tillegg til å hjelpe til med å gjennomføre strategier i praksis. Teorien på feltet sier mye om hva som skal til for å få en suksessfull implementering av systemet. Kanskje aller viktigst er det å tilpasse Balansert Målstyring til hver enkelt virksomhets særegenheter. I tillegg blir det ofte pekt på at man bør bruke Balansert Målstyring som hovedsystem, at både ledelsen og ansatte bør involveres og at man trenger tid for å komme opp med et system som lever opp til forventningene. Jeg har benyttet meg av en kvantitativ tilnærming og et spørreskjema for å finne svar på problemstillingen min. Etter min mening er det noen problemer knyttet til validiteten på enkelte av svarene på undersøkelsen på grunn av en noe lav svarprosent fra respondentene, men jeg mener likevel at jeg har fått et innblikk i hvordan Balansert Målstyring blir brukt innenfor banker i Norge. Analysen har forgått ved hjelp av dataprogrammet SPSS. Analysen viser at Balansert Målstyring blir brukt i en relativt stor grad blant norske banker. 8 av de 33 svarte at de benytter seg av systemet. Det vil si at nesten 25 % av de spurte bankene bruker systemet. Når det gjelder implementeringen av Balansert Målstyring i forhold til teorien er det mange ...