Risikostyring : et integrert rammeverk i banksektoren? - Evjenth, Helene-Mari; Kjærran, Line (Høgskolen i Bodø, 2009)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Høgskolen i Bodø, 2009 Dette studiet omhandlet å sammenligne to bankvirksomheter opp mot hverandre i forhold til bruken av risikostyring, og hva dette innebærer for virksomheten. Vi har da valgt å se på den operasjonelle risikoen, samt markedsrisiko og kredittrisiko. Vi valgte de to bankene Storebrand Bank og Spare-Bank 1 Nord - Norge ut i fra at det er to relativt store banker som de aller fleste kjenner til. Det var også interessant å se på bankene i forhold til det som har skjedd i finansmarkedet i løpet av den siste tiden, og hvordan dette har påvirket dem. For å få svar på vårt forskningsspørsmål har vi benyttet en kvalitativ metode med intervju per e-post. Denne måten å samle inn informasjon på gir i utgangspunktet data med god kvalitet, siden spørsmålene blir formulert på en annen måte enn i et kvantitativt spørreskjema. Vi oppdaget derimot et stort sprik mellom våre informanters svar - kvalitet. Dette er en svakhet med e post intervju, kontra personlig intervju, og vi har tatt dette til etterretning i vurderingen av dataenes reliabilitet og validitet. Grovt sett er de viktigste resultatene i dette studiet at en integrert risikostyring innebærer at organiseringen, kompetansen og forståelsen i virksomheten er god. Videre er også en sterk risikokultur og tilfredsstillende internkontroll, samt overholdelse av alle lover og regler (forskrifter) viktige elementer. Alle disse faktorene er med på å forme bankens virksomhetsstyring og selskapsledelse, IT - systemer og andre prosesser. Innføringen av et nytt rammeverk vil naturlig nok også ha knyttet både fordeler og kostnader til seg. Vi ser også en del likheter i sammenligningen av begge bankene som for eksempel like kredittstyringssystemer, samt en del forskjeller som eksempelvis er et ulikt prosentvis mål på kapitaldekningsprosenten. Ved ikke å integrere risikostyring inn i banken vil dette kunne få alvorlige konsekvenser, i verste fall slutten på all drift.