Fra finansuro til likviditetskrise i det norske finansmarkedet - Hermansen, Marlene; Nilsen, Cathrine (Høgskolen i Bodø, 2009)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Høgskolen i Bodø, 2009 Den internasjonale uroen i finansmarkedet har vedvart siden høsten 2007. Uroen har vanskeliggjort bankens tilgang på finansiering gjennom verdipapirmarkedene, samtidig som risikopåslagene har økt betraktelig. Situasjonen i de internasjonale penge- og kapitalmarkedene forverret seg betraktelig etter at den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers gikk konkurs i midten av september 2008. Usikkerheten omkring egen og andres likviditet spredte seg blant finansaktørene og bidro til at pengemarkedet frøs til. Dette medførte at likviditetssituasjonen til bankene ble ytterligere forverret. Uroen i de internasjonale finansmarkedene har satt særskilt fokus på likviditetssituasjonen til banker og finansforetak. I dette studiet har vi derfor prøvd å kartlegge hvordan likviditetssituasjonen til norske banker har blitt påvirket av finansuroen og hvilke potensielle virkemidler som kan benyttes for å håndtere likviditetssituasjonen. Den overordnede problemstillingen gjennom oppgaven har vært følgende: ”Vi vil spesielt se på hvordan uroen i finansmarkedene har påvirket likviditetssituasjonen til norske banker, med særskilt vekt på etablering av boligkredittselskaper som et virkemiddel for å skaffe langsiktig finansiering” For å besvare vårt forskningsspørsmål har vi tatt utgangspunkt i et litteraturstudium hvor innhenting av informasjon i all hovedsak har foregått gjennom sekundærdata. Funnene vi har gjort viser at likviditetssituasjonen til norske banker fortsatt er tilfredsstillende, men krevende. Det er en rekke årsaker til dette. For det første har norske banker gjennom flere år med oppgangskonjunkturer sikret god soliditet og lønnsomhet. I tillegg baser norske banker seg på en høy andel kundeinnskudd for å finansiere sine utlån, slik at avhengigheten til pengemarkedet er begrenset i forhold til samtlige internasjonale banker. Norske banker har på den andre siden opplevd at utlånene har økt mer enn innskuddene de siste årene, noe som indikerer ...