Finansiering av bedrifter under nedgangstider : hva har forandret seg under finanskrisen? - Hansen, Reno-André Dybwad; Sørmo, Anders (Høgskolen i Bodø, 2009)
Studentarbeid i entreprenørskap og småbedriftsledelse (bachelorgrad) - Høgskolen i Bodø, 2009 I denne bacheloroppgaven har vi undersøkt kriteriene som finansiørene vektlegger når de skal finansiere bedrifter. Ettersom at vi er i en spesiell økonomisk tid, finanskrisen, har vi også sett på dens påvirkning av finansiørene. Dette er et dagsaktuelt og interessant tema for veldig mange. Vi håper at de studiene vi har gjort i denne oppgaven kan være til hjelp for gründere som skal søke finansiering i dagens marked. På grunn av oppgavens størrelse har vi begrenset oss til å undersøke tre typer finansiører. Det er et venturefond, et offentlig fond og en privat investor. Hovedproblemstillingen for oppgaven er: ”Har noen av kriteriene som finansiører stiller til entreprenører og bedrifter, endret seg under finanskrisen?” Hovedproblemstillingen vår tar for seg venturefond, offentlige fond og private investorer, og ser på hvordan disse tre endrer finansieringskriteriene sine under finanskrisen. Våre antagelser var at venturefondet som er representert gjennom KapNord, var ute etter gode ideer som de kan gå inn og støtte på et tidlig tidspunkt for så å optimalisere avkastningen og ha en klar exitstrategi. Det offentlige fondet som er representert gjennom Innovasjon Norge, opererer på vegne av staten, derfor må fondene i tillegg ta hensyn til geografisk beliggenhet, antall arbeidere og kjønn. Kort oppsummert så er det Stortinget som bestemmer hva som er viktige kriterier. Den private investoren som er representert gjennom Tord Kolstad, så vi for oss å være en karismatisk person med god kunnskap om det markedet han opererer i og har en god kjemi med entreprenørene. Han velger utelukkende de forretningsmulighetene som gir størst forventet avkastning for ham. I denne oppgaven har vi gjennomført kvalitative intervjuer med tre finansiører. Alle tre intervjuene ble gjort i møter og tatt opp på bånd. Vi fant ut at både KapNord og Innovasjon Norge har fått et større markedsfokus, både på salg og markedskunnskaper. De har endret noen ...