Interne eksportbarrierer har norske bedrifter: en empirisk klassifisering - Bordevich, Elena (Universitetet i Nordland, 2012)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Universitetet i Nordland, 2012 Det økende presset av konkurranse på nasjonalt og internasjonalt nivå driver bedrifter til å søke nye muligheter i utlandet. Eksport er ofte et første skritt mot internasjonalisering. Globaliseringen er en prosess som omfatter både økonomiske, miljømessige, kulturelle og politiske aspekter. Norge er som alle andre land en del av denne prosessen. Globaliseringen fører til tettere bånd med naboland og levestandarden forbedret. Deltagelse i globaliseringsprosessen tilfører landet viktige markedsmessige og teknologiske impulser som styrker landets konkurransekraft, men det iverksettes ofte nye restriksjoner på handel mellom landene. Både store og små bedrifter opplever nye utfordringer og omstillingsprosesser. Gjennom årene har det i en rekke artikler blitt diskutert konseptet av vellykket eksport. Problemstilingen for denne studien er en kartleggeise av hvilke interne eksportbarrierer norske bedrifter møter på det internasjonale markedet. Respondenter for min undersøkelse er alle norske eksportbedrifter. Studien er basert på "spørreskjemadata" (senere referert til som datasett) samlet inn fra Knudsen et al. (1995). Studien viser at interne eksportbarrierer har betydning for norske bedrifter. Med denne studien skal undersøkes både hvor stor eller liten betydning, og under hvilke type klassifisering interne eksportbarrierer kan kategoriseres. Undersøkelsen viser at de enkelte interne eksportbarrierer har mellom liten og stor betydning for norske bedrifter og kan klassifiseres etter bestemte typer problemer som eksportbedrifter møter på det internasjonale markedet.