Vurdering av finansiering og forretningsplanlegging - Moen, Håvard; Nordanger, Morten (Høgskolen i Bodø, 2008)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Høgskolen i Bodø, 2008 Bakgrunnen for oppgaven vår var at vi leste i den norske GEM- rapporten 2006 (Kolvereid et al., 2006) at manglende tilgang på kapital er det viktigste hinderet for entreprenøriell aktivitet i Norge. Særlig vanskelig er tilgangen på egenkapital i de tidlige fasene av en nyetablering. Da vi leste dette bestemte vi oss for at vi ville finne ut mer om dette, og undersøke hvordan entreprenørene vurderte og benyttet ulike finansieringskilder. Samtidig ville vi se om det var noen sammenheng mellom det å skrive en forretningsplan og det å få finansiering. Etter litt frem og tilbake bestemte vi oss for følgende problemstilling ”Hvordan vurderer og benytter entreprenørene ulike finansieringsalternativer ved oppstart og drift av nye bedrifter?”. Vi ønsker å se dette i sammenheng med det å skrive en forretningsplan. Widding (2006) mener det er viktig for en bedrift å skrive en forretningsplan. Wickham (2006) derimot har et mer nyansert syn på dette og sier det ikke finnes noen forskning som gir et klart svar på hvorvidt man skal skrive en forretningsplan eller ikke. På bakgrunn av dette utledet vi følgende problemstilling ”Hvor viktig er utarbeidelse av forretningsplan ved anskaffelse av finansiering?” I forhold til problemstillingen beskriver vi litteratur om ulike finansieringskilder, både private og offentlige. Vi diskuterer litt om behovet for finansiering i de ulike fasene i etableringsprosessen og hvordan de ulike finansieringskildene bør brukes. Vi ser på markedsimperfeksjon og kapitalgap. Vi presenterer ”pecking order” teorien som sier noe om vurdering av de ulike finansieringskildene. Videre tar vi for oss hvilken betydning etikk har på forholdet mellom investor og entreprenør. Vi tar også opp litteratur om forretningsplanlegging og legger mest vekt på de eksterne grunnene da vi ønsker å relatere det til finansiering. Metoden vi bruker er casedesign med kvalitativt intervju og vi har intervjuet to bedrifter, som er henholdsvis en ...