Verdsettelse av konsernet Gyldendal - Nilsen, Mats (Høgskolen i Bodø, 2008)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Høgskolen i Bodø, 2008 I denne oppgaven har jeg utført en verdsettelse av konsernet Gyldendal. Verdsettelsen er basert på en strategisk analyse og en regnskapsanalyse, samt beregninger av avkastningskrav og fremtidige kontantoverskudd. Frem mot den endelige verdisettingen har jeg arbeidet ut fra følgende problemstilling: ”Verdsettelse av konsernet Gyldendal” I tillegg har jeg viet fokus til en etikkrelatert underproblemstilling: ”Hvilke etiske retningslinjer følger Gyldendal, og hvilken innvirkning kan fokus på etikk ha i forhold til konsernets økonomi?” Oppgavens hovedformål er altså å komme frem til et fornuftig verdiestimat på konsernet Gyldendal, og videre sette denne verdien i sammenheng med aksjekursen. I arbeidet frem mot dette har jeg gjennomgått relevant teori, både i forhold til analyser av strategisk posisjon og regnskapsstørrelser, samt ulike verdsettelsesmodeller og beregninger av avkastningskrav. Oppgaven starter med en presentasjon av selskapet og bransjen den opererer i. Etter dette følger et metodekapitel, hvor jeg blant annet redegjør for den metodiske tilnærmingen, samt ser på kvaliteten på det arbeidet som er gjort. Videre gjennomgår jeg relevant teori forbundet med verdsettelse av bedrifter og beregninger av avkastningskrav. Spesiell vekt legges på kontantstrømbaserte verdsettelser og avkastningskrav til totalkapitalen, som er mine valg av henholdsvis verdsettelsesmetode og avkastningskrav. Avslutningsvis redegjør jeg for hvorfor disse metodene er valgt. I neste del av oppgaven har jeg sett nærmere på relevant teori forbundet med strategisk analyse og regnskapsanalyse, samt gjennomført disse analysene på Gyldendal. Resultatene av dette arbeidet danner grunnlaget for estimeringen av de fremtidige kontantstrømmene. Den strategiske analysen inneholder både en ekstern og en intern analyse. Den eksterne delen tar utgangspunkt i Porters Five Forces modell, og avdekker Gyldendals muligheter og trusler i forhold til bransjen selskapet opererer i. ...