Særtrekk ved små bedrifter - typisk for en liten bedrift? - Haldorsen, Lill Henny; Wisth, Brit (Høgskolen i Bodø, 2008)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Høgskolen i Bodø, 2008 Vi har i Norge i dag ca en tredjedel små bedrifter med under ti ansatte. Vi har valgt å ha fokus på små bedrifter i vår undersøkelse fordi det er lite litteratur og lite forskning på dette området. Vi opprettet kontakt med tre bedrifter som hadde totalt 33 ansatte. Vi har gjennomført 29 samtaler og har en stor mengde empiri, men har kun tatt med det som vi anser som relevant for vår problemstilling. Vår problemstilling var delvis klar før vi startet samtalene med våre informanter. Etter at de fleste av samtalene var gjennomført ble vår problemstilling klar: Særtrekk ved små bedrifter – typisk for en liten bedrift? Analysen er basert på det som kom frem gjennom samtalene med våre informanter. Vi har fokus på hva informantene anså som de største utfordringene for bedriftene, og etter hvert kom det frem at de største utfordringene lå i organisasjon, ledelse, kompetanse, motivasjon, arbeidsmiljø samt rekruttering og gjennomtrekk. Vi har valgt å dele opp analysen etter disse områdene. Informantene ga uttrykk for at de hadde disse utfordringene på grunn av at de var små bedrifter og at større bedrifter i mindre grad ville hatt de samme utfordringene. Rekruttering og gjennomtrekk ble av informantene ansett som den største utfordringen bedriftene hadde, og av oss ble det ansett som et viktig særtrekk for små bedrifter. Andre særtrekk er for eksempel at alle bedriftene er entreprenørorganisasjoner. Alle de ansatte ga uttrykk for at de er fornøyd med ledelse, de har et godt arbeidsmiljø, motiverte arbeidstakere og god kompetanse i bedriften. De fleste teoriene vi har vært innom er basert på store bedrifter og kan vanskelig overføres til små bedrifter.