Økonomistyring : eierstyring og opsjoner - Sjødin, Øyvind; Svendsen, Helge (2007)
Studentarbeid i økonomi og ledelse (bachelorgrad) - Høgskolen i Bodø, 2007 Opsjoner har de siste år vært et omstridt tema i de aller fleste samfunnslag. Bakgrunn for dette er mye at et fåtall personer kan ved hjelp av opsjoner oppnå tildels svært høye gevinster, tilsynelatende uten risiko. I tiden etter 2000 har fokuset på god eierstyring og fornuftig forvaltning av felleskapets verdier vært sterkt, og dette har ført til at avtaler som har gitt enkeltpersoner svært store gevinster har blitt fordømt kraftig. I den norske anbefalingen for god eierstyring og selskapsledelse blir det sterkt frarådet å benytte aksjeopsjoner som avlønningsmiddel for styre, og dets medlemmer. Det samme synet fremkommer i mange av de andre europeiske avhandlingene og anbefalingene rundt eierstyring. Oppgavens intensjon er å forsøke å avdekke hvor vanlig det er med opsjoner blant selskapsstyrer i Norge. I tillegg vil vi forsøke å se om det er lønnsomt eller ikke for selskapene å benytte slike løsninger, eller om de kunne benyttet ordninger for avlønning som den norske anbefalingen trekker frem. Med bakgrunn i dette er problemstillingen: Hvor vanlig er bruk av aksjeopsjoner blant selskapsstyrene, og har det noen innvirkning på aksjens avkastning? Hvilke muligheter for misbruk støter vi på når man benytter opsjoner i styret? Den teoretiske bakgrunn for å besvare denne problemstillingen finner vi i blant annet innenfor agentteori og Corporate Governance. I tillegg har vi forklart nærmere hva en opsjon faktisk innebærer for den som mottar en slik. Vi redegjør kort for insentivteori, og vi går igjennom forskjellige former for avlønning av selskapsstyrer. Oppgaven bygger på en kvantitativ studie, hvor vi har samlet informasjon om samtlige selskaper som var notert ved Oslo Børs i 2005. Ut i fra denne informasjonen har vi funnet et utvalg av 37 av børsens 219 selskaper som i 2005 enten innførte eller hadde et eksisterende opsjonsprogram for sine styremedlemmer og –ledere. I tillegg har vi samlet inn informasjon om selskapenes utvikling på Oslo ...