Ja, men så si noe da! : hvordan forholder profesjonelle seg til taushet i møte med klienter? - Herset, Ingeborg Merete (Høgskolen i Bodø, 2009)
Mastergradsoppgave i sosialt arbeid - Høgskolen i Bodø, 2009 Masteravhandlingen handler om hvordan profesjonelle forholder seg til taushet i møte med klienter. Bakgrunnen for valg av problemstilling er todelt. For det første anses tematikken som relativt uutforsket innen fagfeltet, altså hvilke tilnærminger profesjonelle velger å anvende når det oppstår taushet. For det andre vurderes kunnskap om praksisforståelse som en viktig kilde for valg av metode når en skal foreta forsvarlige intervensjoner. Som en introduksjon av temaet, presenteres et utdrag fra et selvskrevet essay; "Møte med taushet". Teoretisk kunnskap, yrkesspesifikke ferdigheter og personlige egenskaper er viktige sider ved den profesjonelles samlede kompetanse. I denne sammenheng anvendes Skaus kompetansetrekant, både som en del av teorigrunnlaget og som et styringsverktøy i intervjuprosessene. I tillegg til Greta Marie Skau bygger avhandlingen på teori fra blant andre Adam Jaworski og Lawrence Shulman. Typifiseringer av taushet er hentet fra Elene Fleischer og Gert Jessen. I forskningsprosessen er det benyttet kvalitativ tilnærming, der profesjonelle er intervjuet. Det er foretatt et strategisk utvalg, og fellesnevneren for informantene er bred arbeidserfaring fra helse- og sosialsektoren. På bakgrunn av analysen er det konstruert en ny teoretisk modell. Dette for å gi et tydelig bilde av empirien og en fyldig presentasjon av faktorer som innvirker på handlingsplanet, noe som i hovedsak omfatter de situasjonelle -, individuelle - og normative sidene av arbeidet. Forskningsdesignet favner både fenomenologien og det en i forskningsverdenen benevner som "grounded theory". Analysen skal gi svar på problemstillingen, og det utkrystalliseres tolv strategier som anvendes av profesjonelle når det oppstår taushet. Strategiene presenteres med kommentarer knyttet til teori og fortolkninger. Sitatene fra intervjuene inneholder eksempler der siktemålet er å utvide forståelsesrammen, samt belyse ulike sider ved anvendelse av strategiene. Momentene som ...