Rus i cyberspace : om meningsfellesskap og rusmestring i diskusjonsforum på internett - Banerji, Tanja (Høgskolen i Bodø, 2009)
Mastergradsoppgave i sosialt arbeid - Høgskolen i Bodø, 2009 Denne masteroppgaven handler om kommunikasjon om rusmidler i et diskusjonsforum på internett, med de sentrale forskningsspørsmålene: Hva betyr kontrollert bruk av illegale rusmidler for deltagerne irusforumet? Hvordan hjelper deltakerne i forumet hverandre til å fremme kontrollert bruk av illegale rusmidler? Hvordan kan denne kunnskapen gi rusforebyggende arbeid en ny dimensjon? Deltakerne er anonyme mennesker over hele landet og rusmidlene som blir diskutert er det mange kaller rekreasjonelle rusmidler slik som hasj, amfetamin, kokain, ecstasy og mange forskjellige planter slik som Salvia og frø som Hawaiian baby woodrose. Min oppgave tar utgangspunkt i ett forum og alle data er hentet fra dette forumet. Diskusjonstrådene som danner mitt primærmateriale blir delt inn i tre forskjellige sjangere utvekslings, vitenskapelige og litterære diskusjonstråder. Deltakerne i forumet blir delt i tre ulike profiler på bakgrunn av erfaringsnivå som kommer til syne; de unge, pilotene og kjernen. Meningsfelleskap og konstruksjonen av kontrollert bruk av illegale rusmidler tegner seg gjennom denne rammen og blir analysert og diskutert ved hjelp av et diskurs analytisk perspektiv. Deltagerne deler erfaringer fra bruk av illegale rusmidler og gjennom dette defineres deres opplevelser av kontroll av rusbruken. Jeg argumenterer i oppgaven for at kjennskapen til deltakernes erfaringer og samhandling vil kunne gi forebyggende arbeid og tenkning et nytt perspektiv.