Kraft til endring : en studie av motiver for organisasjonsendringer i en energibedrift - Wilhelmsen, Trond A. (Høgskolen i Bodø, 2007)
Mastergradsoppgave i politikk og samfunnsendring - Høgskolen i Bodø, 2007 Energibransjen har fra begynnelsen av 1990-tallet vært en bransje i endring. Endringene er bl.a initiert og påvirket av ytre rammebetingelser som lovgivning og andre krav fra myndighetene. Denne oppgaven ser nærmere på de endringer som er gjort i en bedrift i energibransjen fra begynnelsen av 1990-tallet og fram til i dag. Det er lagt spesielt vekt på å finne ut av hvilke organisasjonsmodeller som ble valgt hva som ligger til grunn for disse modellvalg og endringer som bedriften har gjort. Endringene er styrt både av instrumentelt-rasjonelle, institusjonelle og kulturelle forhold. Det er flere motiver eller rasjonalitetsformer bak disse endringene. Et av motivene er å imøtekomme myndighetenes krav til organisering på visse områder. Andre motiver er tuftet på bedriftsøkonomiske og strategiske forhold. Denne oppgaven reiser spørsmål om hvor stort handlingsrommet i virkeligheten er og om visse deler av endringene skyldes et motepress i bransjen eller om de er reelle og problembaserte ut fra bedriftens behov.