Færøske kvinders kostvaner i tredje trimester - Veyhe, Anna Sofía (Nordiska ministerrådet, Nordic School of Public Health NHV, 2006)
Formålet med undersøgelsen var at finde ud af, hvorvidt gravide kvinder på Færøerne fik en kost, som er i overensstemmelse med rekommandationer der foreligger gravide. 148 kvinder deltog i undersøgelsen, hvor der blev gennemført tre 24 h recall og seks selvregistreringer, samt et food frequency qeistionnaire omhandlende de sidste 12 måneder. Resultatet af den samlede energi, energifordeling, A-, C-, D- og E-vitaminer, og folsyre, jern og calcium er sammenlignet med de rekommandationer der foreligger for gravide i de nordiske lande, specielt Danmark, idet Færøerne følger de danske anbefalinger. Det gennemsnitlige energiindtag var 10,0 MJ, som i gennemsnit fordelte sig i henhold til kostanbefalingerne med 15% proteiner, 52% kulhydrater og 33% fedt. Kostfiberindtaget var lavere end anbefalet, 17,4 gram per dag. Mættede og monoumættede fedtsyrer fulgte anbefalingerne, men indtaget af polyumættede fedtsyrer var lavt, 3,6%. Indtaget af n-3 fedtsyrer var 0,6%, som er lavere end anbefalet. Indtaget at C-vitaminer og calcium var tilstrækkeligt gennem kosten. Indtaget af de andre vitaminer og mineraler var mindre end anbefalingerne. 85% tager vitamintilskud og 64% tager jerntilskud. Indtaget af fisk var 280 gram per uge, kornprodukter 323 gram per dag, kød 193 gram per dag, sødesager 128 gram per dag, frugt og grønt 193 gram per dag, frugt juice 98 gram per dag. Resultatet fra denne opgave kan sætte større fokus på kost og graviditet, samt at der er et behov for en større og mere indgående kostundersøgelse blandt den generelle befolkning, hvis resultater kan bruges i sundhedsfremmende arbejde. The purpose of this project was to find out whether pregnant women in the Faroe Islands had a dietary intake, which were in accordance with recommendations for pregnant women. 148 women participated in the survey, which involved three 24 hour recall and six days diary, and a food frequency questionnaire for the last 12 months. The results of total energy, the energy distribution of protein, carbohydrate and fat and the ...