Nordisk strategi for klima og miljøgifter i Arktis : 2. udgave 2008 (København : Nordisk ministerråd, 2009)
De arktiske områdene opplever noen av de raskeste og mest omfattende klimaendringene på jorden, med store fysiske, økologiske, sosiale og økonomiske endringer som vil ha ringvirkninger langt ut over Arktis. Arktis fungerer også som ”endestasjon” for langtransporterte miljøgifter som tilføres med luft- og havstrømmene fra sørligere breddegrader. Kunnskap om klimaendringer og dokumentasjon av miljøgifter i Arktis er strategisk viktig for Nordisk Ministerråd og de nordiske landenes arbeid med å begrense utslippene av klimagasser og redusere tilførslene av miljøfarlige stoffer til miljøet. Denne nordiske strategien for klima og miljøgifter i Arktis, vedtatt av de nordiske miljøvernministrene, skal primært tjene som plattform i det videre miljøsamarbeidet innen Nordisk Ministerråd og for de nordiske lands samarbeide på de områder som omfattes av strategien. Strategien gjelder for perioden 2006–2012.