Friskare nordiska hav (København : Nordisk ministerråd, 2010)
Haven kring de nordiska kusterna gömmer stora miljöproblem. De mest akuta är övergödning, överfiske och gifter. I Östersjön är näringstillförseln det största problemet medan Västnorden och de arktiska områdena främst hotas av olja och svårnedbrytbara gifter som transporteras långväga ifrån. I det nordiska Miljöhandlingsprogrammet för åren 2009-2012 är hav- och kustzonerna ett centralt fokusområde och målet är att alla nordiska hav ska utnyttjas på ett hållbart sätt och ha god ekologisk status senast år 2020. Den här broschyren innehåller sju berättelser om hur nordiska forskare gemensamt och tillsammans med sina europeiska grannar försöker lösa de problem människans aktiviteter lett till. Det överordnade målet är att stärka förståelsen av hur de marina ekoystemen fungerar och hur vi bör förvalta våra gemensamma resurser. Alla de beskrivna forskningsprojekten är finansierade av Hav- och luftgruppen vid Nordiska Ministerrådet. Läs mer om det nordiska miljöarbetet.