Välkommen till 20 nordiska naturområden : Tips från Nordiska Ministerrådet (København : Nordisk ministerråd, 2006)
Danmark lockar med det vidsträckta Vadehavet, nyskapade fågelrika vattenområden, havet och öarnas långa kuster med dyner, klinter och sandstränder. Glaciärer, fjäll och fjordar är bland de många naturfenomen som drar turister till Norge. Höglandet, vulkaner, geysrar och andra geologiska fenomen lockar turister till Island. Till Sverige kommer turisterna för fjällen, skogarna och de stora vidderna och Finland är bekant för att vara landet med tusentals sjöar och för sin exotism i Lappland. Över hela Norden finns ett stort antal nationalparker och naturreservat. Områdena har skyddats för att värna om naturen med dess djur och växter men också för att ge besökarna naturupplevelser när nordisk natur är som bäst. Broschyren visar ett urval av Nordens främsta naturturismområden. De är samtliga skyddade enligt naturvårdslagstiftningen. Broschyren skall väcka intresse för och förmedla kunskap om de skyddade områdenas värden. Den informerar om de skyddade områdena, var de ligger, vilka kvaliteter de har, hur man tar sig dit och vad man kan uppleva och göra där. Övernattningsställen, matställen och upplysningar om andra besöksmål i anslutning till området redovisas också. Turisten skall få en god beskrivning av den bygd som besöks.