Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi
I denne rapporten studeres 5. generasjons oppdrettstorsk produsert ved Havbruksstasjonen i Tromsø. Prosjektet har en eksplorativ tilnærming, der målsetningen er å identifisere relevante problemstillinger for videre forsknings-og utviklingsarbeid på oppdrettstorsk. Resultatene må tolkes med bakgrunn...
Main Authors: | , , , , , , , , , , |
---|---|
Format: | Report |
Language: | Norwegian Bokmål |
Published: |
Nofima AS
2022
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/11250/2992188 |
id |
ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2992188 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2992188 2023-05-15T18:34:27+02:00 Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi The commercial potential for farmed cod – Preliminary studies on quality, market perception and economy Heide, Morten Ageeva, Tatiana Nikolaevna Esaiassen, Margrethe Hermansen, Øystein Hustad, Anette Joensen, Sjúrður Johansen, Ove Kristoffersen, Silje Nikitina, Ekaterina Martinsen, Gustav Tobiassen, Torbjørn Inge 2022 application/pdf https://hdl.handle.net/11250/2992188 nob nob Nofima AS Nofima rapportserie Nofima AS: 20933 Nofima AS: 13552 urn:isbn:978-82-8296-708-2 https://hdl.handle.net/11250/2992188 cristin:2018141 34 6/2022 Research report 2022 ftnofima 2022-11-18T06:50:56Z I denne rapporten studeres 5. generasjons oppdrettstorsk produsert ved Havbruksstasjonen i Tromsø. Prosjektet har en eksplorativ tilnærming, der målsetningen er å identifisere relevante problemstillinger for videre forsknings-og utviklingsarbeid på oppdrettstorsk. Resultatene må tolkes med bakgrunn i at datagrunnlaget i rapporten hovedsakelig stammer fra oppdrettstorsk fra ett forskningsanlegg, samt begrensede utvalg. Kvalitetsmessig synes variasjonene i mange kvalitetsparametere på oppdrettstorsk å tilsvare det man forventer på villfanget fisk. Oppdrettstorsken synes å ha jevn kvalitet og god holdbarhet i kjølt tilstand, samt at det er fravær av kveis. En relativt stor lever trekker ned filetutbyttet, beregnet fra rund vekt. Det er noe usikkerhet knyttet til bløt muskel og hvor lett fileten spalter ved filetering etter noen dagers islagring. Restaurantene i Tromsø ga positiv tilbakemeldinger, kvaliteten til oppdrettstorsken ble oppfattet som god eller meget god, og det var interesse for å kjøpe oppdrettstorsk om den ble tilgjengelig. Oppdrettstorskens mørkere skinnfarge og noe «nøytral» smak sammenlignet med villtorsk var noen små forskjeller som ble nevnt av kjøkkensjefene. Med basis i en bioøkonomisk modell ble gjennomsnittlig produksjonskostnad for oppdrettstorsk, inklusiv slakting, pakking og kapitalbinding, estimert til 40–43 kr per kg rundvekt avhengig av produksjonstid og slaktevekt. Modellen er basert på flere forutsetninger med varierende grad av usikkerhet. En lønnsom næring forutsetter at det oppnås salgspriser som forsvarer produksjonskostnadene. Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi The commercial potential for farmed cod – Preliminary studies on quality, market perception and economy publishedVersion Report Tromsø Nofima Knowledge Archive (Brage) Lever ENVELOPE(-63.608,-63.608,-65.506,-65.506) Muskel’ ENVELOPE(137.207,137.207,61.404,61.404) Synes ENVELOPE(6.028,6.028,62.538,62.538) Tromsø |
institution |
Open Polar |
collection |
Nofima Knowledge Archive (Brage) |
op_collection_id |
ftnofima |
language |
Norwegian Bokmål |
description |
I denne rapporten studeres 5. generasjons oppdrettstorsk produsert ved Havbruksstasjonen i Tromsø. Prosjektet har en eksplorativ tilnærming, der målsetningen er å identifisere relevante problemstillinger for videre forsknings-og utviklingsarbeid på oppdrettstorsk. Resultatene må tolkes med bakgrunn i at datagrunnlaget i rapporten hovedsakelig stammer fra oppdrettstorsk fra ett forskningsanlegg, samt begrensede utvalg. Kvalitetsmessig synes variasjonene i mange kvalitetsparametere på oppdrettstorsk å tilsvare det man forventer på villfanget fisk. Oppdrettstorsken synes å ha jevn kvalitet og god holdbarhet i kjølt tilstand, samt at det er fravær av kveis. En relativt stor lever trekker ned filetutbyttet, beregnet fra rund vekt. Det er noe usikkerhet knyttet til bløt muskel og hvor lett fileten spalter ved filetering etter noen dagers islagring. Restaurantene i Tromsø ga positiv tilbakemeldinger, kvaliteten til oppdrettstorsken ble oppfattet som god eller meget god, og det var interesse for å kjøpe oppdrettstorsk om den ble tilgjengelig. Oppdrettstorskens mørkere skinnfarge og noe «nøytral» smak sammenlignet med villtorsk var noen små forskjeller som ble nevnt av kjøkkensjefene. Med basis i en bioøkonomisk modell ble gjennomsnittlig produksjonskostnad for oppdrettstorsk, inklusiv slakting, pakking og kapitalbinding, estimert til 40–43 kr per kg rundvekt avhengig av produksjonstid og slaktevekt. Modellen er basert på flere forutsetninger med varierende grad av usikkerhet. En lønnsom næring forutsetter at det oppnås salgspriser som forsvarer produksjonskostnadene. Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi The commercial potential for farmed cod – Preliminary studies on quality, market perception and economy publishedVersion |
format |
Report |
author |
Heide, Morten Ageeva, Tatiana Nikolaevna Esaiassen, Margrethe Hermansen, Øystein Hustad, Anette Joensen, Sjúrður Johansen, Ove Kristoffersen, Silje Nikitina, Ekaterina Martinsen, Gustav Tobiassen, Torbjørn Inge |
spellingShingle |
Heide, Morten Ageeva, Tatiana Nikolaevna Esaiassen, Margrethe Hermansen, Øystein Hustad, Anette Joensen, Sjúrður Johansen, Ove Kristoffersen, Silje Nikitina, Ekaterina Martinsen, Gustav Tobiassen, Torbjørn Inge Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi |
author_facet |
Heide, Morten Ageeva, Tatiana Nikolaevna Esaiassen, Margrethe Hermansen, Øystein Hustad, Anette Joensen, Sjúrður Johansen, Ove Kristoffersen, Silje Nikitina, Ekaterina Martinsen, Gustav Tobiassen, Torbjørn Inge |
author_sort |
Heide, Morten |
title |
Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi |
title_short |
Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi |
title_full |
Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi |
title_fullStr |
Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi |
title_full_unstemmed |
Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi |
title_sort |
det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi |
publisher |
Nofima AS |
publishDate |
2022 |
url |
https://hdl.handle.net/11250/2992188 |
long_lat |
ENVELOPE(-63.608,-63.608,-65.506,-65.506) ENVELOPE(137.207,137.207,61.404,61.404) ENVELOPE(6.028,6.028,62.538,62.538) |
geographic |
Lever Muskel’ Synes Tromsø |
geographic_facet |
Lever Muskel’ Synes Tromsø |
genre |
Tromsø |
genre_facet |
Tromsø |
op_source |
34 6/2022 |
op_relation |
Nofima rapportserie Nofima AS: 20933 Nofima AS: 13552 urn:isbn:978-82-8296-708-2 https://hdl.handle.net/11250/2992188 cristin:2018141 |
_version_ |
1766219192653053952 |