Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi

I denne rapporten studeres 5. generasjons oppdrettstorsk produsert ved Havbruksstasjonen i Tromsø. Prosjektet har en eksplorativ tilnærming, der målsetningen er å identifisere relevante problemstillinger for videre forsknings-og utviklingsarbeid på oppdrettstorsk. Resultatene må tolkes med bakgrunn...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Heide, Morten, Ageeva, Tatiana Nikolaevna, Esaiassen, Margrethe, Hermansen, Øystein, Hustad, Anette, Joensen, Sjúrður, Johansen, Ove, Kristoffersen, Silje, Nikitina, Ekaterina, Martinsen, Gustav, Tobiassen, Torbjørn Inge
Format: Report
Language:Norwegian Bokmål
Published: Nofima AS 2022
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/11250/2992188
id ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2992188
record_format openpolar
spelling ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2992188 2023-05-15T18:34:27+02:00 Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi The commercial potential for farmed cod – Preliminary studies on quality, market perception and economy Heide, Morten Ageeva, Tatiana Nikolaevna Esaiassen, Margrethe Hermansen, Øystein Hustad, Anette Joensen, Sjúrður Johansen, Ove Kristoffersen, Silje Nikitina, Ekaterina Martinsen, Gustav Tobiassen, Torbjørn Inge 2022 application/pdf https://hdl.handle.net/11250/2992188 nob nob Nofima AS Nofima rapportserie Nofima AS: 20933 Nofima AS: 13552 urn:isbn:978-82-8296-708-2 https://hdl.handle.net/11250/2992188 cristin:2018141 34 6/2022 Research report 2022 ftnofima 2022-11-18T06:50:56Z I denne rapporten studeres 5. generasjons oppdrettstorsk produsert ved Havbruksstasjonen i Tromsø. Prosjektet har en eksplorativ tilnærming, der målsetningen er å identifisere relevante problemstillinger for videre forsknings-og utviklingsarbeid på oppdrettstorsk. Resultatene må tolkes med bakgrunn i at datagrunnlaget i rapporten hovedsakelig stammer fra oppdrettstorsk fra ett forskningsanlegg, samt begrensede utvalg. Kvalitetsmessig synes variasjonene i mange kvalitetsparametere på oppdrettstorsk å tilsvare det man forventer på villfanget fisk. Oppdrettstorsken synes å ha jevn kvalitet og god holdbarhet i kjølt tilstand, samt at det er fravær av kveis. En relativt stor lever trekker ned filetutbyttet, beregnet fra rund vekt. Det er noe usikkerhet knyttet til bløt muskel og hvor lett fileten spalter ved filetering etter noen dagers islagring. Restaurantene i Tromsø ga positiv tilbakemeldinger, kvaliteten til oppdrettstorsken ble oppfattet som god eller meget god, og det var interesse for å kjøpe oppdrettstorsk om den ble tilgjengelig. Oppdrettstorskens mørkere skinnfarge og noe «nøytral» smak sammenlignet med villtorsk var noen små forskjeller som ble nevnt av kjøkkensjefene. Med basis i en bioøkonomisk modell ble gjennomsnittlig produksjonskostnad for oppdrettstorsk, inklusiv slakting, pakking og kapitalbinding, estimert til 40–43 kr per kg rundvekt avhengig av produksjonstid og slaktevekt. Modellen er basert på flere forutsetninger med varierende grad av usikkerhet. En lønnsom næring forutsetter at det oppnås salgspriser som forsvarer produksjonskostnadene. Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi The commercial potential for farmed cod – Preliminary studies on quality, market perception and economy publishedVersion Report Tromsø Nofima Knowledge Archive (Brage) Lever ENVELOPE(-63.608,-63.608,-65.506,-65.506) Muskel’ ENVELOPE(137.207,137.207,61.404,61.404) Synes ENVELOPE(6.028,6.028,62.538,62.538) Tromsø
institution Open Polar
collection Nofima Knowledge Archive (Brage)
op_collection_id ftnofima
language Norwegian Bokmål
description I denne rapporten studeres 5. generasjons oppdrettstorsk produsert ved Havbruksstasjonen i Tromsø. Prosjektet har en eksplorativ tilnærming, der målsetningen er å identifisere relevante problemstillinger for videre forsknings-og utviklingsarbeid på oppdrettstorsk. Resultatene må tolkes med bakgrunn i at datagrunnlaget i rapporten hovedsakelig stammer fra oppdrettstorsk fra ett forskningsanlegg, samt begrensede utvalg. Kvalitetsmessig synes variasjonene i mange kvalitetsparametere på oppdrettstorsk å tilsvare det man forventer på villfanget fisk. Oppdrettstorsken synes å ha jevn kvalitet og god holdbarhet i kjølt tilstand, samt at det er fravær av kveis. En relativt stor lever trekker ned filetutbyttet, beregnet fra rund vekt. Det er noe usikkerhet knyttet til bløt muskel og hvor lett fileten spalter ved filetering etter noen dagers islagring. Restaurantene i Tromsø ga positiv tilbakemeldinger, kvaliteten til oppdrettstorsken ble oppfattet som god eller meget god, og det var interesse for å kjøpe oppdrettstorsk om den ble tilgjengelig. Oppdrettstorskens mørkere skinnfarge og noe «nøytral» smak sammenlignet med villtorsk var noen små forskjeller som ble nevnt av kjøkkensjefene. Med basis i en bioøkonomisk modell ble gjennomsnittlig produksjonskostnad for oppdrettstorsk, inklusiv slakting, pakking og kapitalbinding, estimert til 40–43 kr per kg rundvekt avhengig av produksjonstid og slaktevekt. Modellen er basert på flere forutsetninger med varierende grad av usikkerhet. En lønnsom næring forutsetter at det oppnås salgspriser som forsvarer produksjonskostnadene. Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi The commercial potential for farmed cod – Preliminary studies on quality, market perception and economy publishedVersion
format Report
author Heide, Morten
Ageeva, Tatiana Nikolaevna
Esaiassen, Margrethe
Hermansen, Øystein
Hustad, Anette
Joensen, Sjúrður
Johansen, Ove
Kristoffersen, Silje
Nikitina, Ekaterina
Martinsen, Gustav
Tobiassen, Torbjørn Inge
spellingShingle Heide, Morten
Ageeva, Tatiana Nikolaevna
Esaiassen, Margrethe
Hermansen, Øystein
Hustad, Anette
Joensen, Sjúrður
Johansen, Ove
Kristoffersen, Silje
Nikitina, Ekaterina
Martinsen, Gustav
Tobiassen, Torbjørn Inge
Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi
author_facet Heide, Morten
Ageeva, Tatiana Nikolaevna
Esaiassen, Margrethe
Hermansen, Øystein
Hustad, Anette
Joensen, Sjúrður
Johansen, Ove
Kristoffersen, Silje
Nikitina, Ekaterina
Martinsen, Gustav
Tobiassen, Torbjørn Inge
author_sort Heide, Morten
title Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi
title_short Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi
title_full Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi
title_fullStr Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi
title_full_unstemmed Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi
title_sort det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi
publisher Nofima AS
publishDate 2022
url https://hdl.handle.net/11250/2992188
long_lat ENVELOPE(-63.608,-63.608,-65.506,-65.506)
ENVELOPE(137.207,137.207,61.404,61.404)
ENVELOPE(6.028,6.028,62.538,62.538)
geographic Lever
Muskel’
Synes
Tromsø
geographic_facet Lever
Muskel’
Synes
Tromsø
genre Tromsø
genre_facet Tromsø
op_source 34
6/2022
op_relation Nofima rapportserie
Nofima AS: 20933
Nofima AS: 13552
urn:isbn:978-82-8296-708-2
https://hdl.handle.net/11250/2992188
cristin:2018141
_version_ 1766219192653053952