Tining av fryst laks, effekt av fryselagringstid og tineregime
Pre-rigorfileterte, vakumpakkede laksefileter ble fryst inn ved hjelp av tørris umiddelbart etter slakting. Disse ble lagret i 1 og 4 måneder ved -30 °C. De fryste, vakumpakkende filetene ble tint enten raskt (i vann 4 °C, 4 t) eller sakte (i luft 4 °C, 12 t). Etter tining og 7 dager senere ble det...
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Report |
Language: | Norwegian Bokmål |
Published: |
Nofima AS
2021
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/11250/2833381 |
id |
ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2833381 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2833381 2023-05-15T15:33:02+02:00 Tining av fryst laks, effekt av fryselagringstid og tineregime Thawing for frozen salmon, effect of frozen storage time and thawing regime Rotabakk, Bjørn Tore Stien, Lars Helge Skåra, Torstein 2021 application/pdf https://hdl.handle.net/11250/2833381 nob nob Nofima AS Nofima rapportserie Nofima AS: 13101 Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901635 urn:isbn:978-82-8296-696-2 https://hdl.handle.net/11250/2833381 cristin:1965615 10 33/2021 Research report 2021 ftnofima 2022-11-18T06:51:08Z Pre-rigorfileterte, vakumpakkede laksefileter ble fryst inn ved hjelp av tørris umiddelbart etter slakting. Disse ble lagret i 1 og 4 måneder ved -30 °C. De fryste, vakumpakkende filetene ble tint enten raskt (i vann 4 °C, 4 t) eller sakte (i luft 4 °C, 12 t). Etter tining og 7 dager senere ble det ble målt rigor-kontraksjon og drypptap. Dessuten ble det målt farge og tekstur 7 dager etter tining. De fryset prøvene ble sammenlignet med vakuumpakket fersk filet lagret ved 0,1 °C i 7 dager (kontroll). Av de målte parametrene var det kun drypptap som ble påvirket av tineregime. Sakte tining (i luft) gav litt (men signifikant) høyere drypptap, enn rask tining. Lengre fryselagringstid (4 mnd) medførte redusert rigor-kontraksjon, lavere rødfarge, samt høyere bruddstyrke. Det ble også påvist høyere drypptap etter 7 dagers fersk lagring på fileter som var lagret 4 måneder på frys. Til sammenligning, så var den ferske fileten fastere enn den fryste, den var rødere i fargen enn 4 måneder fryselagret laks, samt gulere i fileten enn de som ble tint sakte. Ingen andre signifikante forskjeller ble påvist. Resultatene viser at raskt innfrossen laksefilet, som er lagret ved -30 °C i opp til 4 måneder, innehar veldig like kvalitetsegenskaper som fersk laksefilet, og et slikt innfrysings og lagringsregime kan gi en filetkvalitet som kan være være et godt alternativ til fersk filet. Atlantic salmon fillets were frozen with dry ice in this test and stored for one or four mounts, before thawing in water (4 °C, 4 h) or air (4 °C, 12 h) before drip loss, rigor-contraction, texture and color was assessed. Fresh fillets stored at 0.1 °C for seven days were used as a control. Frozen salmon fillets have many of the same qualities as fresh fillets. Only firmness, redness and yellowness differed between frozen and fresh fillets. In addition, the thawing regime affected drip loss, and frozen storage time affected rigor-contraction, color, texture and drip loss. publishedVersion Report Atlantic salmon Nofima Knowledge Archive (Brage) |
institution |
Open Polar |
collection |
Nofima Knowledge Archive (Brage) |
op_collection_id |
ftnofima |
language |
Norwegian Bokmål |
description |
Pre-rigorfileterte, vakumpakkede laksefileter ble fryst inn ved hjelp av tørris umiddelbart etter slakting. Disse ble lagret i 1 og 4 måneder ved -30 °C. De fryste, vakumpakkende filetene ble tint enten raskt (i vann 4 °C, 4 t) eller sakte (i luft 4 °C, 12 t). Etter tining og 7 dager senere ble det ble målt rigor-kontraksjon og drypptap. Dessuten ble det målt farge og tekstur 7 dager etter tining. De fryset prøvene ble sammenlignet med vakuumpakket fersk filet lagret ved 0,1 °C i 7 dager (kontroll). Av de målte parametrene var det kun drypptap som ble påvirket av tineregime. Sakte tining (i luft) gav litt (men signifikant) høyere drypptap, enn rask tining. Lengre fryselagringstid (4 mnd) medførte redusert rigor-kontraksjon, lavere rødfarge, samt høyere bruddstyrke. Det ble også påvist høyere drypptap etter 7 dagers fersk lagring på fileter som var lagret 4 måneder på frys. Til sammenligning, så var den ferske fileten fastere enn den fryste, den var rødere i fargen enn 4 måneder fryselagret laks, samt gulere i fileten enn de som ble tint sakte. Ingen andre signifikante forskjeller ble påvist. Resultatene viser at raskt innfrossen laksefilet, som er lagret ved -30 °C i opp til 4 måneder, innehar veldig like kvalitetsegenskaper som fersk laksefilet, og et slikt innfrysings og lagringsregime kan gi en filetkvalitet som kan være være et godt alternativ til fersk filet. Atlantic salmon fillets were frozen with dry ice in this test and stored for one or four mounts, before thawing in water (4 °C, 4 h) or air (4 °C, 12 h) before drip loss, rigor-contraction, texture and color was assessed. Fresh fillets stored at 0.1 °C for seven days were used as a control. Frozen salmon fillets have many of the same qualities as fresh fillets. Only firmness, redness and yellowness differed between frozen and fresh fillets. In addition, the thawing regime affected drip loss, and frozen storage time affected rigor-contraction, color, texture and drip loss. publishedVersion |
format |
Report |
author |
Rotabakk, Bjørn Tore Stien, Lars Helge Skåra, Torstein |
spellingShingle |
Rotabakk, Bjørn Tore Stien, Lars Helge Skåra, Torstein Tining av fryst laks, effekt av fryselagringstid og tineregime |
author_facet |
Rotabakk, Bjørn Tore Stien, Lars Helge Skåra, Torstein |
author_sort |
Rotabakk, Bjørn Tore |
title |
Tining av fryst laks, effekt av fryselagringstid og tineregime |
title_short |
Tining av fryst laks, effekt av fryselagringstid og tineregime |
title_full |
Tining av fryst laks, effekt av fryselagringstid og tineregime |
title_fullStr |
Tining av fryst laks, effekt av fryselagringstid og tineregime |
title_full_unstemmed |
Tining av fryst laks, effekt av fryselagringstid og tineregime |
title_sort |
tining av fryst laks, effekt av fryselagringstid og tineregime |
publisher |
Nofima AS |
publishDate |
2021 |
url |
https://hdl.handle.net/11250/2833381 |
genre |
Atlantic salmon |
genre_facet |
Atlantic salmon |
op_source |
10 33/2021 |
op_relation |
Nofima rapportserie Nofima AS: 13101 Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901635 urn:isbn:978-82-8296-696-2 https://hdl.handle.net/11250/2833381 cristin:1965615 |
_version_ |
1766363514220314624 |