Måling av fyllingsgrad i legger fra kongekrabber

- Kongekrabber (Paralithodes camtschaticus) prisklassifiseres basert på fyllingsgraden. Det eksisterer ingen objektiv metode for å måle fyllingsgraden i kokte legger, og det er vanlig å bruke forholdet mellom diameteren på muskelen og diameteren på skallet som et estimat for fyllingsgraden. Vi har v...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Sivertsen, Agnar Holten, Heia, Karsten
Format: Report
Language:Norwegian
Published: 2015
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/282819
Description
Summary:- Kongekrabber (Paralithodes camtschaticus) prisklassifiseres basert på fyllingsgraden. Det eksisterer ingen objektiv metode for å måle fyllingsgraden i kokte legger, og det er vanlig å bruke forholdet mellom diameteren på muskelen og diameteren på skallet som et estimat for fyllingsgraden. Vi har vist at dette estimatet kan gi kraftig overestimering når fyllingsgraden er liten, og en overestimering på 60 % er registrert. Vi har foreslått en ny estimator for fyllingsgraden i kokte krabbelegger, som halverer den midlere kvadratiske feilen til fyllingsgrad estimatet. Det er ønskelig å kunne bestemme fyllingsgraden i levende krabber før slakting, da det vil kunne gi muligheten til å fore opp krabber med lav fyllingsgrad. Vi har studert to ulike målemetoder, for måling av fyllingsgrad i ferske krabbelegger: NIR transmisjon og NIR transfleksjon. Vi konkluderer med at NIR transfleksjon er best egnet, men at det er for tidlig å avgjøre om metoden egner seg som en hurtigmetode for måling av fyllingsgrad i levende krabber. The market value of the King crab (Paralithodes camtschaticus) legs is heavily influenced by the muscle content. There exist no objective method for measuring the muscle content in boiled crab legs, and its common to use the ratio between the muscle diameter and the shell diameter as an estimate for the fullness ratio. We have seen that this estimator can overestimate the fullness ratio with 60%. We have proposed a new estimator which halves the mean square error of the fullness ratio. To day there exist no methods for measuring the fullness ratio legs from in live crabs. We have tested two different methods for measuring the fullness ratio in fresh crab legs: NIR transmission and NIR transflection. We conclude that NIR transflection shows promising results, but it is to early to conclude upon whether this method can be used on live crabs or not.