Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser

Hovedmålet med prosjektet har vært å skaffe til veie ny kunnskap om hvilke nivåer av fett og fettsyrer som kreves for å sikre produksjonen av en robust atlantisk laks i ulike livsfaser og under ulike produksjonsforhold. Resultater fra prosjektet viste at fôring med en planteoljerik diett i ferskvann...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Ruyter, Bente, Sissener, Nini, Lutfi Royo, Esmail, Hundal, Bjørg Kristine, Berge, Gerd Marit, Glencross, Brett, Huyben, David, Gjøen, Tor, Andresen, Adriana Magalhaes Santos, Bæverfjord, Grete, Høglund, Erik, Powell, Mark Darryn, Bou, Marta, Selvam, Chandrasekar, Østbye, Tone-Kari K, Liland, Nina Sylvia, Rosenlund, Grethe, Sigholt, Trygve, Stubhaug, Ingunn, Evensen, Øystein, Krasnov, Aleksei, Mørkøre, Turid
Format: Report
Language:unknown
Published: Nofima AS 2021
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/11250/2756520
id ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2756520
record_format openpolar
spelling ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2756520 2023-05-15T15:33:02+02:00 Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser Optimising dietary fatty acids and lipids of Atlantic salmon to secure their health and welfare through varying environmental conditions and life stages [OptiHealth] Ruyter, Bente Sissener, Nini Lutfi Royo, Esmail Hundal, Bjørg Kristine Berge, Gerd Marit Glencross, Brett Huyben, David Gjøen, Tor Andresen, Adriana Magalhaes Santos Bæverfjord, Grete Høglund, Erik Powell, Mark Darryn Bou, Marta Selvam, Chandrasekar Østbye, Tone-Kari K Liland, Nina Sylvia Rosenlund, Grethe Sigholt, Trygve Stubhaug, Ingunn Evensen, Øystein Krasnov, Aleksei Mørkøre, Turid 2021 application/pdf https://hdl.handle.net/11250/2756520 mis unknown Nofima AS Nofima rapportserie Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901282 Nofima AS: 11887 urn:isbn:978-82-8296-681-8 https://hdl.handle.net/11250/2756520 cristin:1911871 73 17/2021 Research report 2021 ftnofima 2022-11-18T06:51:17Z Hovedmålet med prosjektet har vært å skaffe til veie ny kunnskap om hvilke nivåer av fett og fettsyrer som kreves for å sikre produksjonen av en robust atlantisk laks i ulike livsfaser og under ulike produksjonsforhold. Resultater fra prosjektet viste at fôring med en planteoljerik diett i ferskvannsfasen bedret tilveksten til laksen, mens økende nivåer av EPA og DHA i fôret bedret tilveksten i sjøvannsfasen. Laks som var tilvent høyt nivå av planteoljer i fôret i ferskvannsfasen med god tilvekst, hadde ingen fordeler etter overføringen til sjøvann sammenlignet med en laks fôret høyere nivåer av marine oljer. Immunresponsen etter vaksinering var lite påvirket av fettsyresammensetningen av dietten til laksen. Behovet for EPA og DHA, basert på vekstrespons under ideelle miljøforhold i tidlig sjøvannsfase, ble definert til 5 % - 7 % av totale fettsyrer i dietten, men i senere faser i merder i sjø under utfordrende miljøforhold kan dataene tyde på økt behov for disse fettsyrene for å opprettholde god helse og muskelkvalitet, da økende nivåer av EPA og DHA i fôret fra 10 g/kg til 35 g/kg (4-10 % av totale fettsyrer) bedret vekst, velferds- og helseindikatorer, muskelkvalitet og mineralstatus til laksen. Økt energinivå (fettnivå) i fôret bedret veksten til laksen i tidlig sjøvannsfase, mens i seinere fase i merder i sjø førte lavere fettnivå (økt proteinnivå) til bedret tilvekst. Økt energiinnhold i dietten økte ytelsen til laksen under hypoksistress, men resulterte i mindre sunt tarmmikrobiom og hjertehelse og lavere mineral og sinknivå i helkropp. Genetisk seleksjon for høy kapasitet til syntese av EPA og DHA førte til redusert fettnivå og økte nivåer av EPA og DHA i lever til laks fôret en diett rik på planteolje (bedret leverhelse). Forhøyet n-6 / n-3 ratio i fôret gav økt leverfett og etter hypoksistress førte økt ratio til redusert kortisolrespons i plasma og økte nivåer av eikosanoidene PGE2 og PGD2 i leveren, men påvirket ikke sykdomsforløpet og uttrykk av gener relatert til immunrespons under AGD ... Report Atlantic salmon Nofima Knowledge Archive (Brage) Laksen ENVELOPE(12.319,12.319,65.351,65.351) Lever ENVELOPE(-63.608,-63.608,-65.506,-65.506)
institution Open Polar
collection Nofima Knowledge Archive (Brage)
op_collection_id ftnofima
language unknown
description Hovedmålet med prosjektet har vært å skaffe til veie ny kunnskap om hvilke nivåer av fett og fettsyrer som kreves for å sikre produksjonen av en robust atlantisk laks i ulike livsfaser og under ulike produksjonsforhold. Resultater fra prosjektet viste at fôring med en planteoljerik diett i ferskvannsfasen bedret tilveksten til laksen, mens økende nivåer av EPA og DHA i fôret bedret tilveksten i sjøvannsfasen. Laks som var tilvent høyt nivå av planteoljer i fôret i ferskvannsfasen med god tilvekst, hadde ingen fordeler etter overføringen til sjøvann sammenlignet med en laks fôret høyere nivåer av marine oljer. Immunresponsen etter vaksinering var lite påvirket av fettsyresammensetningen av dietten til laksen. Behovet for EPA og DHA, basert på vekstrespons under ideelle miljøforhold i tidlig sjøvannsfase, ble definert til 5 % - 7 % av totale fettsyrer i dietten, men i senere faser i merder i sjø under utfordrende miljøforhold kan dataene tyde på økt behov for disse fettsyrene for å opprettholde god helse og muskelkvalitet, da økende nivåer av EPA og DHA i fôret fra 10 g/kg til 35 g/kg (4-10 % av totale fettsyrer) bedret vekst, velferds- og helseindikatorer, muskelkvalitet og mineralstatus til laksen. Økt energinivå (fettnivå) i fôret bedret veksten til laksen i tidlig sjøvannsfase, mens i seinere fase i merder i sjø førte lavere fettnivå (økt proteinnivå) til bedret tilvekst. Økt energiinnhold i dietten økte ytelsen til laksen under hypoksistress, men resulterte i mindre sunt tarmmikrobiom og hjertehelse og lavere mineral og sinknivå i helkropp. Genetisk seleksjon for høy kapasitet til syntese av EPA og DHA førte til redusert fettnivå og økte nivåer av EPA og DHA i lever til laks fôret en diett rik på planteolje (bedret leverhelse). Forhøyet n-6 / n-3 ratio i fôret gav økt leverfett og etter hypoksistress førte økt ratio til redusert kortisolrespons i plasma og økte nivåer av eikosanoidene PGE2 og PGD2 i leveren, men påvirket ikke sykdomsforløpet og uttrykk av gener relatert til immunrespons under AGD ...
format Report
author Ruyter, Bente
Sissener, Nini
Lutfi Royo, Esmail
Hundal, Bjørg Kristine
Berge, Gerd Marit
Glencross, Brett
Huyben, David
Gjøen, Tor
Andresen, Adriana Magalhaes Santos
Bæverfjord, Grete
Høglund, Erik
Powell, Mark Darryn
Bou, Marta
Selvam, Chandrasekar
Østbye, Tone-Kari K
Liland, Nina Sylvia
Rosenlund, Grethe
Sigholt, Trygve
Stubhaug, Ingunn
Evensen, Øystein
Krasnov, Aleksei
Mørkøre, Turid
spellingShingle Ruyter, Bente
Sissener, Nini
Lutfi Royo, Esmail
Hundal, Bjørg Kristine
Berge, Gerd Marit
Glencross, Brett
Huyben, David
Gjøen, Tor
Andresen, Adriana Magalhaes Santos
Bæverfjord, Grete
Høglund, Erik
Powell, Mark Darryn
Bou, Marta
Selvam, Chandrasekar
Østbye, Tone-Kari K
Liland, Nina Sylvia
Rosenlund, Grethe
Sigholt, Trygve
Stubhaug, Ingunn
Evensen, Øystein
Krasnov, Aleksei
Mørkøre, Turid
Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser
author_facet Ruyter, Bente
Sissener, Nini
Lutfi Royo, Esmail
Hundal, Bjørg Kristine
Berge, Gerd Marit
Glencross, Brett
Huyben, David
Gjøen, Tor
Andresen, Adriana Magalhaes Santos
Bæverfjord, Grete
Høglund, Erik
Powell, Mark Darryn
Bou, Marta
Selvam, Chandrasekar
Østbye, Tone-Kari K
Liland, Nina Sylvia
Rosenlund, Grethe
Sigholt, Trygve
Stubhaug, Ingunn
Evensen, Øystein
Krasnov, Aleksei
Mørkøre, Turid
author_sort Ruyter, Bente
title Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser
title_short Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser
title_full Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser
title_fullStr Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser
title_full_unstemmed Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser
title_sort optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser
publisher Nofima AS
publishDate 2021
url https://hdl.handle.net/11250/2756520
long_lat ENVELOPE(12.319,12.319,65.351,65.351)
ENVELOPE(-63.608,-63.608,-65.506,-65.506)
geographic Laksen
Lever
geographic_facet Laksen
Lever
genre Atlantic salmon
genre_facet Atlantic salmon
op_source 73
17/2021
op_relation Nofima rapportserie
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901282
Nofima AS: 11887
urn:isbn:978-82-8296-681-8
https://hdl.handle.net/11250/2756520
cristin:1911871
_version_ 1766363515254210560