Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region"

Målet med prosjektet er å vurdere potensialet for økt produksjon og verdiskaping av mat produsert i de arktiske delene av Norge. Funnene viser at endringene i klimaet potensielt kan øke både landbruks- og sjømatproduksjonen i Arktis. For å øke total produksjonen spiller imidlertid offentlige støtteo...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Nøstvold, Bjørg Helen, Kvalvik, Ingrid, Heide, Morten, Govaerts, Florent, Hansen, Kristin Beate, Dalmannsdottir, Sigridur, Halland, Hilde, Vøllestad, Åse, Ramstad, Susanne
Format: Report
Language:unknown
Published: Nofima AS 2019
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2630273
id ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2630273
record_format openpolar
spelling ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2630273 2023-05-15T14:50:25+02:00 Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region" Report 2, Arctic Food. Status, Value and Challenges for food production in Arctic Norway Nøstvold, Bjørg Helen Kvalvik, Ingrid Heide, Morten Govaerts, Florent Hansen, Kristin Beate Dalmannsdottir, Sigridur Halland, Hilde Vøllestad, Åse Ramstad, Susanne 2019 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/2630273 mis unknown Nofima AS Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/ESQNhQGLdNJHhVBRIRt4ySABBNe2KE1BORnIFmu5UiGPDg Nofima AS: 11420 Utenriksdepartementet: 15147 urn:isbn:978-82-8296-612-2 http://hdl.handle.net/11250/2630273 cristin:1751134 66 33/2019 Research report 2019 ftnofima 2022-11-18T06:50:56Z Målet med prosjektet er å vurdere potensialet for økt produksjon og verdiskaping av mat produsert i de arktiske delene av Norge. Funnene viser at endringene i klimaet potensielt kan øke både landbruks- og sjømatproduksjonen i Arktis. For å øke total produksjonen spiller imidlertid offentlige støtteordninger som Innovasjon Norge og Skattefunnordningen en viktig rolle. Disse har vært avgjørende for mange småbedrifter i oppstartsfasen. Samtidig ser man forbedringspotensial i forhold til brukervennlighet og langsiktig tenkning. For å øke produksjonen må man parallelt utvikle lønnsomme markedskanaler og gode markedsføringsstrategier for arktisk mat. Funnene viser muligheter for å oppnå økt verdi basert på arktisk opprinnelsen. Undersøkelser blant norske, svenske og britiske forbrukere viser at arktisk mat assosieres med positive egenskaper som ferskt og godt, og at mange av karakteristikaene assosiert med arktisk mat er faktorer man kjenner igjen i moderne internasjonale mattrender, som helse, naturlighet, autentisitet og tradisjon. Arktisk matproduksjon er langt fremme på bærekraft, særlig områder som arbeidsvilkår, HMS, biodiversitet og arealbruk, men noe gjenstår i forhold til økonomisk sårbarhet og fremtidsrettede mål. Internasjonalt viser funnene at bærekraft er egenskapen som er viktigst i markedsføringen av arktisk mat. Bærekraft er derfor svært viktig å ivareta, både i produksjon og kommunikasjon av arktisk mat. Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region" Report 2, Arctic Food. Status, Value and Challenges for food production in Arctic Norway publishedVersion Report Arctic Arktis Arktis* Nofima Knowledge Archive (Brage) Arctic Norway
institution Open Polar
collection Nofima Knowledge Archive (Brage)
op_collection_id ftnofima
language unknown
description Målet med prosjektet er å vurdere potensialet for økt produksjon og verdiskaping av mat produsert i de arktiske delene av Norge. Funnene viser at endringene i klimaet potensielt kan øke både landbruks- og sjømatproduksjonen i Arktis. For å øke total produksjonen spiller imidlertid offentlige støtteordninger som Innovasjon Norge og Skattefunnordningen en viktig rolle. Disse har vært avgjørende for mange småbedrifter i oppstartsfasen. Samtidig ser man forbedringspotensial i forhold til brukervennlighet og langsiktig tenkning. For å øke produksjonen må man parallelt utvikle lønnsomme markedskanaler og gode markedsføringsstrategier for arktisk mat. Funnene viser muligheter for å oppnå økt verdi basert på arktisk opprinnelsen. Undersøkelser blant norske, svenske og britiske forbrukere viser at arktisk mat assosieres med positive egenskaper som ferskt og godt, og at mange av karakteristikaene assosiert med arktisk mat er faktorer man kjenner igjen i moderne internasjonale mattrender, som helse, naturlighet, autentisitet og tradisjon. Arktisk matproduksjon er langt fremme på bærekraft, særlig områder som arbeidsvilkår, HMS, biodiversitet og arealbruk, men noe gjenstår i forhold til økonomisk sårbarhet og fremtidsrettede mål. Internasjonalt viser funnene at bærekraft er egenskapen som er viktigst i markedsføringen av arktisk mat. Bærekraft er derfor svært viktig å ivareta, både i produksjon og kommunikasjon av arktisk mat. Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region" Report 2, Arctic Food. Status, Value and Challenges for food production in Arctic Norway publishedVersion
format Report
author Nøstvold, Bjørg Helen
Kvalvik, Ingrid
Heide, Morten
Govaerts, Florent
Hansen, Kristin Beate
Dalmannsdottir, Sigridur
Halland, Hilde
Vøllestad, Åse
Ramstad, Susanne
spellingShingle Nøstvold, Bjørg Helen
Kvalvik, Ingrid
Heide, Morten
Govaerts, Florent
Hansen, Kristin Beate
Dalmannsdottir, Sigridur
Halland, Hilde
Vøllestad, Åse
Ramstad, Susanne
Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region"
author_facet Nøstvold, Bjørg Helen
Kvalvik, Ingrid
Heide, Morten
Govaerts, Florent
Hansen, Kristin Beate
Dalmannsdottir, Sigridur
Halland, Hilde
Vøllestad, Åse
Ramstad, Susanne
author_sort Nøstvold, Bjørg Helen
title Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region"
title_short Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region"
title_full Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region"
title_fullStr Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region"
title_full_unstemmed Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region"
title_sort status, verdi og utfordringer for matproduksjon i arktisk norge – rapport 2 "arktis som en matproduserende region"
publisher Nofima AS
publishDate 2019
url http://hdl.handle.net/11250/2630273
geographic Arctic
Norway
geographic_facet Arctic
Norway
genre Arctic
Arktis
Arktis*
genre_facet Arctic
Arktis
Arktis*
op_source 66
33/2019
op_relation Nofima rapportserie
https://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/ESQNhQGLdNJHhVBRIRt4ySABBNe2KE1BORnIFmu5UiGPDg
Nofima AS: 11420
Utenriksdepartementet: 15147
urn:isbn:978-82-8296-612-2
http://hdl.handle.net/11250/2630273
cristin:1751134
_version_ 1766321451843977216