Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region"
Målet med prosjektet er å vurdere potensialet for økt produksjon og verdiskaping av mat produsert i de arktiske delene av Norge. Funnene viser at endringene i klimaet potensielt kan øke både landbruks- og sjømatproduksjonen i Arktis. For å øke total produksjonen spiller imidlertid offentlige støtteo...
Main Authors: | , , , , , , , , |
---|---|
Format: | Report |
Language: | unknown |
Published: |
Nofima AS
2019
|
Subjects: | |
Online Access: | http://hdl.handle.net/11250/2630273 |
id |
ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2630273 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2630273 2023-05-15T14:50:25+02:00 Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region" Report 2, Arctic Food. Status, Value and Challenges for food production in Arctic Norway Nøstvold, Bjørg Helen Kvalvik, Ingrid Heide, Morten Govaerts, Florent Hansen, Kristin Beate Dalmannsdottir, Sigridur Halland, Hilde Vøllestad, Åse Ramstad, Susanne 2019 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/2630273 mis unknown Nofima AS Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/ESQNhQGLdNJHhVBRIRt4ySABBNe2KE1BORnIFmu5UiGPDg Nofima AS: 11420 Utenriksdepartementet: 15147 urn:isbn:978-82-8296-612-2 http://hdl.handle.net/11250/2630273 cristin:1751134 66 33/2019 Research report 2019 ftnofima 2022-11-18T06:50:56Z Målet med prosjektet er å vurdere potensialet for økt produksjon og verdiskaping av mat produsert i de arktiske delene av Norge. Funnene viser at endringene i klimaet potensielt kan øke både landbruks- og sjømatproduksjonen i Arktis. For å øke total produksjonen spiller imidlertid offentlige støtteordninger som Innovasjon Norge og Skattefunnordningen en viktig rolle. Disse har vært avgjørende for mange småbedrifter i oppstartsfasen. Samtidig ser man forbedringspotensial i forhold til brukervennlighet og langsiktig tenkning. For å øke produksjonen må man parallelt utvikle lønnsomme markedskanaler og gode markedsføringsstrategier for arktisk mat. Funnene viser muligheter for å oppnå økt verdi basert på arktisk opprinnelsen. Undersøkelser blant norske, svenske og britiske forbrukere viser at arktisk mat assosieres med positive egenskaper som ferskt og godt, og at mange av karakteristikaene assosiert med arktisk mat er faktorer man kjenner igjen i moderne internasjonale mattrender, som helse, naturlighet, autentisitet og tradisjon. Arktisk matproduksjon er langt fremme på bærekraft, særlig områder som arbeidsvilkår, HMS, biodiversitet og arealbruk, men noe gjenstår i forhold til økonomisk sårbarhet og fremtidsrettede mål. Internasjonalt viser funnene at bærekraft er egenskapen som er viktigst i markedsføringen av arktisk mat. Bærekraft er derfor svært viktig å ivareta, både i produksjon og kommunikasjon av arktisk mat. Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region" Report 2, Arctic Food. Status, Value and Challenges for food production in Arctic Norway publishedVersion Report Arctic Arktis Arktis* Nofima Knowledge Archive (Brage) Arctic Norway |
institution |
Open Polar |
collection |
Nofima Knowledge Archive (Brage) |
op_collection_id |
ftnofima |
language |
unknown |
description |
Målet med prosjektet er å vurdere potensialet for økt produksjon og verdiskaping av mat produsert i de arktiske delene av Norge. Funnene viser at endringene i klimaet potensielt kan øke både landbruks- og sjømatproduksjonen i Arktis. For å øke total produksjonen spiller imidlertid offentlige støtteordninger som Innovasjon Norge og Skattefunnordningen en viktig rolle. Disse har vært avgjørende for mange småbedrifter i oppstartsfasen. Samtidig ser man forbedringspotensial i forhold til brukervennlighet og langsiktig tenkning. For å øke produksjonen må man parallelt utvikle lønnsomme markedskanaler og gode markedsføringsstrategier for arktisk mat. Funnene viser muligheter for å oppnå økt verdi basert på arktisk opprinnelsen. Undersøkelser blant norske, svenske og britiske forbrukere viser at arktisk mat assosieres med positive egenskaper som ferskt og godt, og at mange av karakteristikaene assosiert med arktisk mat er faktorer man kjenner igjen i moderne internasjonale mattrender, som helse, naturlighet, autentisitet og tradisjon. Arktisk matproduksjon er langt fremme på bærekraft, særlig områder som arbeidsvilkår, HMS, biodiversitet og arealbruk, men noe gjenstår i forhold til økonomisk sårbarhet og fremtidsrettede mål. Internasjonalt viser funnene at bærekraft er egenskapen som er viktigst i markedsføringen av arktisk mat. Bærekraft er derfor svært viktig å ivareta, både i produksjon og kommunikasjon av arktisk mat. Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region" Report 2, Arctic Food. Status, Value and Challenges for food production in Arctic Norway publishedVersion |
format |
Report |
author |
Nøstvold, Bjørg Helen Kvalvik, Ingrid Heide, Morten Govaerts, Florent Hansen, Kristin Beate Dalmannsdottir, Sigridur Halland, Hilde Vøllestad, Åse Ramstad, Susanne |
spellingShingle |
Nøstvold, Bjørg Helen Kvalvik, Ingrid Heide, Morten Govaerts, Florent Hansen, Kristin Beate Dalmannsdottir, Sigridur Halland, Hilde Vøllestad, Åse Ramstad, Susanne Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region" |
author_facet |
Nøstvold, Bjørg Helen Kvalvik, Ingrid Heide, Morten Govaerts, Florent Hansen, Kristin Beate Dalmannsdottir, Sigridur Halland, Hilde Vøllestad, Åse Ramstad, Susanne |
author_sort |
Nøstvold, Bjørg Helen |
title |
Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region" |
title_short |
Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region" |
title_full |
Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region" |
title_fullStr |
Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region" |
title_full_unstemmed |
Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region" |
title_sort |
status, verdi og utfordringer for matproduksjon i arktisk norge – rapport 2 "arktis som en matproduserende region" |
publisher |
Nofima AS |
publishDate |
2019 |
url |
http://hdl.handle.net/11250/2630273 |
geographic |
Arctic Norway |
geographic_facet |
Arctic Norway |
genre |
Arctic Arktis Arktis* |
genre_facet |
Arctic Arktis Arktis* |
op_source |
66 33/2019 |
op_relation |
Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/ESQNhQGLdNJHhVBRIRt4ySABBNe2KE1BORnIFmu5UiGPDg Nofima AS: 11420 Utenriksdepartementet: 15147 urn:isbn:978-82-8296-612-2 http://hdl.handle.net/11250/2630273 cristin:1751134 |
_version_ |
1766321451843977216 |