Ernæringens betydning for skinn-, tarm-, og gjellehelse hos laks

Prosjektets hovedmål var å skaffe kunnskap om hvordan ulike nivåer av sink (Zn) og EPA+DHA i dietten påvirker sammensetning, funksjon og robusthet til barrierevev hos laks. Forsøk med laks fôret 3 ulike nivåer av Zn og omega-3 i dietten fra parr til postsmolt-størrelse, viste at nivået av omega-3-fe...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Berge, Gerd Marit, Ytteborg, Elisabeth, Østbye, Tone-Kari K, Sundh, Henrik, Rud, Ida, Sveen, Lene, Bæverfjord, Grete, Karlsen, Christian, Krasnov, Aleksei, Øgaard, Jonas, Sundell, Kristina, Pedersen, Mona Elisabeth, Halvorsen, Bente, Ruyter, Bente
Format: Report
Language:unknown
Published: Nofima AS 2019
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2600679
id ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2600679
record_format openpolar
spelling ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2600679 2023-05-15T15:32:02+02:00 Ernæringens betydning for skinn-, tarm-, og gjellehelse hos laks Importance of nutrition for skin, intestine and gill health in Atlantic salmon Berge, Gerd Marit Ytteborg, Elisabeth Østbye, Tone-Kari K Sundh, Henrik Rud, Ida Sveen, Lene Bæverfjord, Grete Karlsen, Christian Krasnov, Aleksei Øgaard, Jonas Sundell, Kristina Pedersen, Mona Elisabeth Halvorsen, Bente Ruyter, Bente 2019 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/2600679 mis unknown Nofima AS Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/EXfLtT8T3qtNoucnSHCQaEUBVWoRkf-HMBa9mhiImYLKEA urn:isbn:978-82-8296-596-5 http://hdl.handle.net/11250/2600679 cristin:1704400 97 17/2019 Research report 2019 ftnofima 2022-11-18T06:51:10Z Prosjektets hovedmål var å skaffe kunnskap om hvordan ulike nivåer av sink (Zn) og EPA+DHA i dietten påvirker sammensetning, funksjon og robusthet til barrierevev hos laks. Forsøk med laks fôret 3 ulike nivåer av Zn og omega-3 i dietten fra parr til postsmolt-størrelse, viste at nivået av omega-3-fettsyrer i dietten påvirker opptaket av Zn i tarmen og Zn-nivået i helkropp. Zn-nivået i fôret påvirker på sin side sammensetningen av membranfosfolipidene, noe som igjen vil være av betydning for funksjonen til transportproteiner i tarmen. Histologiske analyser av skinnkvalitet viste at lave nivåer av både omega-3 og Zn ga dårligere skinnkvalitet enn høyere nivåer. omega-3 og Zn hadde effekter på ulike lag i skinnet, der omega-3 påvirket mest de dypere lagene i skinnet, påvirket Zn mest det ytre laget. Både lave doser omega-3 og Zn i fôret ga i tillegg dårligere sårhelingsevne. Lavt nivå av omega-3 i fôret førte til endret funksjon og sammensetning av tarmmembranen, inkludert reduksjon i aktiv ionetransport og endret kapasitet til osmoregulering. Ulike nivåer av både Zn og omega-3 førte til endret uttrykk av et stort antall gener i gjeller, endringer knyttet til en rekke funksjoner som vevsorganisering, metabolisme, signaloverføring m.m., men betydningen av disse endringene for fysiologisk funksjon er ikke kjent. Gjeller fra alle diettgrupper hadde normal morfologi. Våre observasjoner tyder på at samspillet mellom nivåene av omega-3 (EPA+DHA) og Zn i dietten påvirker en rekke funksjoner i barrierevev. Omega-3 er en begrenset ressurs, og bruken av Zn i fôr er regulert. Derfor er det er viktig å sikre effektivt opptak og utnyttelse av disse næringsstoffene i laksen. Samspillseffekten mellom Zn og omega-3 og deres helseeffekt bør være et viktig fokus for videre studier. Importance of nutrition for skin, intestine and gill health in Atlantic salmon publishedVersion Report Atlantic salmon Nofima Knowledge Archive (Brage) Laksen ENVELOPE(12.319,12.319,65.351,65.351) Skinnet ENVELOPE(11.117,11.117,65.050,65.050)
institution Open Polar
collection Nofima Knowledge Archive (Brage)
op_collection_id ftnofima
language unknown
description Prosjektets hovedmål var å skaffe kunnskap om hvordan ulike nivåer av sink (Zn) og EPA+DHA i dietten påvirker sammensetning, funksjon og robusthet til barrierevev hos laks. Forsøk med laks fôret 3 ulike nivåer av Zn og omega-3 i dietten fra parr til postsmolt-størrelse, viste at nivået av omega-3-fettsyrer i dietten påvirker opptaket av Zn i tarmen og Zn-nivået i helkropp. Zn-nivået i fôret påvirker på sin side sammensetningen av membranfosfolipidene, noe som igjen vil være av betydning for funksjonen til transportproteiner i tarmen. Histologiske analyser av skinnkvalitet viste at lave nivåer av både omega-3 og Zn ga dårligere skinnkvalitet enn høyere nivåer. omega-3 og Zn hadde effekter på ulike lag i skinnet, der omega-3 påvirket mest de dypere lagene i skinnet, påvirket Zn mest det ytre laget. Både lave doser omega-3 og Zn i fôret ga i tillegg dårligere sårhelingsevne. Lavt nivå av omega-3 i fôret førte til endret funksjon og sammensetning av tarmmembranen, inkludert reduksjon i aktiv ionetransport og endret kapasitet til osmoregulering. Ulike nivåer av både Zn og omega-3 førte til endret uttrykk av et stort antall gener i gjeller, endringer knyttet til en rekke funksjoner som vevsorganisering, metabolisme, signaloverføring m.m., men betydningen av disse endringene for fysiologisk funksjon er ikke kjent. Gjeller fra alle diettgrupper hadde normal morfologi. Våre observasjoner tyder på at samspillet mellom nivåene av omega-3 (EPA+DHA) og Zn i dietten påvirker en rekke funksjoner i barrierevev. Omega-3 er en begrenset ressurs, og bruken av Zn i fôr er regulert. Derfor er det er viktig å sikre effektivt opptak og utnyttelse av disse næringsstoffene i laksen. Samspillseffekten mellom Zn og omega-3 og deres helseeffekt bør være et viktig fokus for videre studier. Importance of nutrition for skin, intestine and gill health in Atlantic salmon publishedVersion
format Report
author Berge, Gerd Marit
Ytteborg, Elisabeth
Østbye, Tone-Kari K
Sundh, Henrik
Rud, Ida
Sveen, Lene
Bæverfjord, Grete
Karlsen, Christian
Krasnov, Aleksei
Øgaard, Jonas
Sundell, Kristina
Pedersen, Mona Elisabeth
Halvorsen, Bente
Ruyter, Bente
spellingShingle Berge, Gerd Marit
Ytteborg, Elisabeth
Østbye, Tone-Kari K
Sundh, Henrik
Rud, Ida
Sveen, Lene
Bæverfjord, Grete
Karlsen, Christian
Krasnov, Aleksei
Øgaard, Jonas
Sundell, Kristina
Pedersen, Mona Elisabeth
Halvorsen, Bente
Ruyter, Bente
Ernæringens betydning for skinn-, tarm-, og gjellehelse hos laks
author_facet Berge, Gerd Marit
Ytteborg, Elisabeth
Østbye, Tone-Kari K
Sundh, Henrik
Rud, Ida
Sveen, Lene
Bæverfjord, Grete
Karlsen, Christian
Krasnov, Aleksei
Øgaard, Jonas
Sundell, Kristina
Pedersen, Mona Elisabeth
Halvorsen, Bente
Ruyter, Bente
author_sort Berge, Gerd Marit
title Ernæringens betydning for skinn-, tarm-, og gjellehelse hos laks
title_short Ernæringens betydning for skinn-, tarm-, og gjellehelse hos laks
title_full Ernæringens betydning for skinn-, tarm-, og gjellehelse hos laks
title_fullStr Ernæringens betydning for skinn-, tarm-, og gjellehelse hos laks
title_full_unstemmed Ernæringens betydning for skinn-, tarm-, og gjellehelse hos laks
title_sort ernæringens betydning for skinn-, tarm-, og gjellehelse hos laks
publisher Nofima AS
publishDate 2019
url http://hdl.handle.net/11250/2600679
long_lat ENVELOPE(12.319,12.319,65.351,65.351)
ENVELOPE(11.117,11.117,65.050,65.050)
geographic Laksen
Skinnet
geographic_facet Laksen
Skinnet
genre Atlantic salmon
genre_facet Atlantic salmon
op_source 97
17/2019
op_relation Nofima rapportserie
https://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/EXfLtT8T3qtNoucnSHCQaEUBVWoRkf-HMBa9mhiImYLKEA
urn:isbn:978-82-8296-596-5
http://hdl.handle.net/11250/2600679
cristin:1704400
_version_ 1766362545256398848