Pre-rigor filetering av levendefanget torsk - I: Filetkvalitet - vill torsk restituert i merd etter fangst, uten fôring

I dette prosjektet ble det gjennomført to forsøk med filetering av torsk ved ulik rigortilstand. Råstoffet var stor skrei fisket levende utenfor Vesterålen i mars – april. Torsken ble ilandført levende av fangstfartøyet og mellomlagret uten fôring i 2 og 4 uker før skånsom slakting, filetering og kj...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Akse, Leif, Tobiassen, Torbjørn, Midling, Kjell Øyvind, Aas, Kåre
Format: Report
Language:unknown
Published: Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) 2007
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2576876
id ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2576876
record_format openpolar
spelling ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2576876 2023-05-15T18:42:45+02:00 Pre-rigor filetering av levendefanget torsk - I: Filetkvalitet - vill torsk restituert i merd etter fangst, uten fôring Rapport/Report 3/2007 English summary Akse, Leif Tobiassen, Torbjørn Midling, Kjell Øyvind Aas, Kåre 2007 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/2576876 mis unknown Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=Ez4Hjcvkh%2fqEvrR1ljavjN914NtacvG8EFchfpbBjCw%3d&docid=07cbfe634901f40b5ad5dabe9268ffc51 Nofima AS: 1541-2 Nofima AS: 20084 urn:isbn:978-82-7251-608-5 http://hdl.handle.net/11250/2576876 cristin:1217079 16 3/2007 Research report 2007 ftnofima 2022-11-18T06:51:12Z I dette prosjektet ble det gjennomført to forsøk med filetering av torsk ved ulik rigortilstand. Råstoffet var stor skrei fisket levende utenfor Vesterålen i mars – april. Torsken ble ilandført levende av fangstfartøyet og mellomlagret uten fôring i 2 og 4 uker før skånsom slakting, filetering og kjølelagring av filetene. I forsøkene ble ulike karakteristika målt og sammenlignet på fileter som var skåret ved 5 ulike tidspunkt etter slakting, fra pre-rigor (<2 timer post mortem) til post-rigor (6 døgn post mortem). Det var bare små variasjoner i ultimat muskel-pH. Rigortilstand ved filetering påvirket krymping og vektreduksjon (drypptap) under kjølelagring av filetene. Filetene som ble skåret pre-rigor var mindre spaltet, hadde fastere tekstur og noe mindre hvit farge enn filetene som var skåret i-rigor og post-rigor. Rapport/Report 3/2007 English summary Pre-rigor filetering av levendefanget torsk - I: Filetkvalitet - vill torsk restituert i merd etter fangst, uten fôring publishedVersion Report Vesterålen Skrei Nofima Knowledge Archive (Brage) Muskel’ ENVELOPE(137.207,137.207,61.404,61.404) Torsken ENVELOPE(17.098,17.098,69.337,69.337) Vesterålen ENVELOPE(14.939,14.939,68.754,68.754)
institution Open Polar
collection Nofima Knowledge Archive (Brage)
op_collection_id ftnofima
language unknown
description I dette prosjektet ble det gjennomført to forsøk med filetering av torsk ved ulik rigortilstand. Råstoffet var stor skrei fisket levende utenfor Vesterålen i mars – april. Torsken ble ilandført levende av fangstfartøyet og mellomlagret uten fôring i 2 og 4 uker før skånsom slakting, filetering og kjølelagring av filetene. I forsøkene ble ulike karakteristika målt og sammenlignet på fileter som var skåret ved 5 ulike tidspunkt etter slakting, fra pre-rigor (<2 timer post mortem) til post-rigor (6 døgn post mortem). Det var bare små variasjoner i ultimat muskel-pH. Rigortilstand ved filetering påvirket krymping og vektreduksjon (drypptap) under kjølelagring av filetene. Filetene som ble skåret pre-rigor var mindre spaltet, hadde fastere tekstur og noe mindre hvit farge enn filetene som var skåret i-rigor og post-rigor. Rapport/Report 3/2007 English summary Pre-rigor filetering av levendefanget torsk - I: Filetkvalitet - vill torsk restituert i merd etter fangst, uten fôring publishedVersion
format Report
author Akse, Leif
Tobiassen, Torbjørn
Midling, Kjell Øyvind
Aas, Kåre
spellingShingle Akse, Leif
Tobiassen, Torbjørn
Midling, Kjell Øyvind
Aas, Kåre
Pre-rigor filetering av levendefanget torsk - I: Filetkvalitet - vill torsk restituert i merd etter fangst, uten fôring
author_facet Akse, Leif
Tobiassen, Torbjørn
Midling, Kjell Øyvind
Aas, Kåre
author_sort Akse, Leif
title Pre-rigor filetering av levendefanget torsk - I: Filetkvalitet - vill torsk restituert i merd etter fangst, uten fôring
title_short Pre-rigor filetering av levendefanget torsk - I: Filetkvalitet - vill torsk restituert i merd etter fangst, uten fôring
title_full Pre-rigor filetering av levendefanget torsk - I: Filetkvalitet - vill torsk restituert i merd etter fangst, uten fôring
title_fullStr Pre-rigor filetering av levendefanget torsk - I: Filetkvalitet - vill torsk restituert i merd etter fangst, uten fôring
title_full_unstemmed Pre-rigor filetering av levendefanget torsk - I: Filetkvalitet - vill torsk restituert i merd etter fangst, uten fôring
title_sort pre-rigor filetering av levendefanget torsk - i: filetkvalitet - vill torsk restituert i merd etter fangst, uten fôring
publisher Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning)
publishDate 2007
url http://hdl.handle.net/11250/2576876
long_lat ENVELOPE(137.207,137.207,61.404,61.404)
ENVELOPE(17.098,17.098,69.337,69.337)
ENVELOPE(14.939,14.939,68.754,68.754)
geographic Muskel’
Torsken
Vesterålen
geographic_facet Muskel’
Torsken
Vesterålen
genre Vesterålen
Skrei
genre_facet Vesterålen
Skrei
op_source 16
3/2007
op_relation Nofima rapportserie
https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=Ez4Hjcvkh%2fqEvrR1ljavjN914NtacvG8EFchfpbBjCw%3d&docid=07cbfe634901f40b5ad5dabe9268ffc51
Nofima AS: 1541-2
Nofima AS: 20084
urn:isbn:978-82-7251-608-5
http://hdl.handle.net/11250/2576876
cristin:1217079
_version_ 1766232523526897664