Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet
Forsøk i Lofoten, Vesterålen og Finnmark viser at torsk og hyse blir påført skader under fangst som i betydelig grad kan redusere produktutbytte og –kvalitet, og dermed verdien av råstoffet, i produksjon av fersk filet. Generelt var garntorsk så skadet under fangst at den ikke var egnet til fersk fi...
Main Authors: | , , , , |
---|---|
Format: | Report |
Language: | unknown |
Published: |
Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning)
2005
|
Subjects: | |
Online Access: | http://hdl.handle.net/11250/2576797 |
id |
ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2576797 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2576797 2023-05-15T15:39:55+02:00 Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet Akse, Leif Tobiassen, Torbjørn Joensen, Sjurdur Midling, Kjell Øyvind Aas, Kåre 2005 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/2576797 mis unknown Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=zWGH9tAyie0AU3w1%2bzLErKvRYEl2QfUQHs6LZ5Zh6%2f4%3d&docid=00ee1910f78c24c32bc223e3127e3201f Nofima AS: 20002 Norges forskningsråd: 158887 urn:isbn:82-7251-552-0 http://hdl.handle.net/11250/2576797 cristin:1238665 30 4/2005 Research report 2005 ftnofima 2022-11-18T06:51:10Z Forsøk i Lofoten, Vesterålen og Finnmark viser at torsk og hyse blir påført skader under fangst som i betydelig grad kan redusere produktutbytte og –kvalitet, og dermed verdien av råstoffet, i produksjon av fersk filet. Generelt var garntorsk så skadet under fangst at den ikke var egnet til fersk filet. Det var mindre skader på torsk fisket med fløytgarn i Øst Lofoten enn med bunngarn i Vest Lofoten. Mer torsk fra fløytgarn kan derfor anvendes til filet. Uansett redskapstype (garn, line, snurrevad, juksa og trål) var torsken som ble undersøkt i Finnmark (Båtsfjord) bedre utblødd enn i Lofoten og Vesterålen. Fangstene som ble undersøkt i Båtsfjord var sløyd og kjølt om bord, mens både torsk og hyse ble landet usløyd i Vesterålen og Lofoten. Torsk og hyse fra line og juksa var kvalitetsmessig best egnet til produksjon av fersk filet og loins. Høtthogg i loins/rygg var den fangstskaden som i størst grad reduserte produktutbyttet fra torsk og hyse fisket med line. Det var store forskjeller mellom fartøyene med hensyn til frekvensen av alvorlige høtt-/krokskader. Kvaliteten på loins av hyse fra line som sto lenge i sjøen var dårligere (mer rød) enn tilsvarende fra line med kort ståtid. Både for torsk og hyse var det kvalitetsforskjell på fersk loins avhengig av om råstoffet var fisket med snurrevad eller line. Særlig hyse som var fisket med snurrevad var mer rød og spaltet, noe som reduserte loinsutbyttet. Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet publishedVersion Report Båtsfjord Finnmark Lofoten Vesterålen Finnmark Nofima Knowledge Archive (Brage) Garn ENVELOPE(160.425,160.425,66.302,66.302) Lofoten Rygg ENVELOPE(18.310,18.310,70.041,70.041) Sjøen ENVELOPE(9.917,9.917,63.467,63.467) Torsken ENVELOPE(17.098,17.098,69.337,69.337) Vesterålen ENVELOPE(14.939,14.939,68.754,68.754) |
institution |
Open Polar |
collection |
Nofima Knowledge Archive (Brage) |
op_collection_id |
ftnofima |
language |
unknown |
description |
Forsøk i Lofoten, Vesterålen og Finnmark viser at torsk og hyse blir påført skader under fangst som i betydelig grad kan redusere produktutbytte og –kvalitet, og dermed verdien av råstoffet, i produksjon av fersk filet. Generelt var garntorsk så skadet under fangst at den ikke var egnet til fersk filet. Det var mindre skader på torsk fisket med fløytgarn i Øst Lofoten enn med bunngarn i Vest Lofoten. Mer torsk fra fløytgarn kan derfor anvendes til filet. Uansett redskapstype (garn, line, snurrevad, juksa og trål) var torsken som ble undersøkt i Finnmark (Båtsfjord) bedre utblødd enn i Lofoten og Vesterålen. Fangstene som ble undersøkt i Båtsfjord var sløyd og kjølt om bord, mens både torsk og hyse ble landet usløyd i Vesterålen og Lofoten. Torsk og hyse fra line og juksa var kvalitetsmessig best egnet til produksjon av fersk filet og loins. Høtthogg i loins/rygg var den fangstskaden som i størst grad reduserte produktutbyttet fra torsk og hyse fisket med line. Det var store forskjeller mellom fartøyene med hensyn til frekvensen av alvorlige høtt-/krokskader. Kvaliteten på loins av hyse fra line som sto lenge i sjøen var dårligere (mer rød) enn tilsvarende fra line med kort ståtid. Både for torsk og hyse var det kvalitetsforskjell på fersk loins avhengig av om råstoffet var fisket med snurrevad eller line. Særlig hyse som var fisket med snurrevad var mer rød og spaltet, noe som reduserte loinsutbyttet. Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet publishedVersion |
format |
Report |
author |
Akse, Leif Tobiassen, Torbjørn Joensen, Sjurdur Midling, Kjell Øyvind Aas, Kåre |
spellingShingle |
Akse, Leif Tobiassen, Torbjørn Joensen, Sjurdur Midling, Kjell Øyvind Aas, Kåre Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet |
author_facet |
Akse, Leif Tobiassen, Torbjørn Joensen, Sjurdur Midling, Kjell Øyvind Aas, Kåre |
author_sort |
Akse, Leif |
title |
Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet |
title_short |
Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet |
title_full |
Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet |
title_fullStr |
Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet |
title_full_unstemmed |
Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet |
title_sort |
fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet |
publisher |
Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) |
publishDate |
2005 |
url |
http://hdl.handle.net/11250/2576797 |
long_lat |
ENVELOPE(160.425,160.425,66.302,66.302) ENVELOPE(18.310,18.310,70.041,70.041) ENVELOPE(9.917,9.917,63.467,63.467) ENVELOPE(17.098,17.098,69.337,69.337) ENVELOPE(14.939,14.939,68.754,68.754) |
geographic |
Garn Lofoten Rygg Sjøen Torsken Vesterålen |
geographic_facet |
Garn Lofoten Rygg Sjøen Torsken Vesterålen |
genre |
Båtsfjord Finnmark Lofoten Vesterålen Finnmark |
genre_facet |
Båtsfjord Finnmark Lofoten Vesterålen Finnmark |
op_source |
30 4/2005 |
op_relation |
Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=zWGH9tAyie0AU3w1%2bzLErKvRYEl2QfUQHs6LZ5Zh6%2f4%3d&docid=00ee1910f78c24c32bc223e3127e3201f Nofima AS: 20002 Norges forskningsråd: 158887 urn:isbn:82-7251-552-0 http://hdl.handle.net/11250/2576797 cristin:1238665 |
_version_ |
1766372001674428416 |