Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet

Forsøk i Lofoten, Vesterålen og Finnmark viser at torsk og hyse blir påført skader under fangst som i betydelig grad kan redusere produktutbytte og –kvalitet, og dermed verdien av råstoffet, i produksjon av fersk filet. Generelt var garntorsk så skadet under fangst at den ikke var egnet til fersk fi...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Akse, Leif, Tobiassen, Torbjørn, Joensen, Sjurdur, Midling, Kjell Øyvind, Aas, Kåre
Format: Report
Language:unknown
Published: Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) 2005
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2576797
id ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2576797
record_format openpolar
spelling ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2576797 2023-05-15T15:39:55+02:00 Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet Akse, Leif Tobiassen, Torbjørn Joensen, Sjurdur Midling, Kjell Øyvind Aas, Kåre 2005 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/2576797 mis unknown Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=zWGH9tAyie0AU3w1%2bzLErKvRYEl2QfUQHs6LZ5Zh6%2f4%3d&docid=00ee1910f78c24c32bc223e3127e3201f Nofima AS: 20002 Norges forskningsråd: 158887 urn:isbn:82-7251-552-0 http://hdl.handle.net/11250/2576797 cristin:1238665 30 4/2005 Research report 2005 ftnofima 2022-11-18T06:51:10Z Forsøk i Lofoten, Vesterålen og Finnmark viser at torsk og hyse blir påført skader under fangst som i betydelig grad kan redusere produktutbytte og –kvalitet, og dermed verdien av råstoffet, i produksjon av fersk filet. Generelt var garntorsk så skadet under fangst at den ikke var egnet til fersk filet. Det var mindre skader på torsk fisket med fløytgarn i Øst Lofoten enn med bunngarn i Vest Lofoten. Mer torsk fra fløytgarn kan derfor anvendes til filet. Uansett redskapstype (garn, line, snurrevad, juksa og trål) var torsken som ble undersøkt i Finnmark (Båtsfjord) bedre utblødd enn i Lofoten og Vesterålen. Fangstene som ble undersøkt i Båtsfjord var sløyd og kjølt om bord, mens både torsk og hyse ble landet usløyd i Vesterålen og Lofoten. Torsk og hyse fra line og juksa var kvalitetsmessig best egnet til produksjon av fersk filet og loins. Høtthogg i loins/rygg var den fangstskaden som i størst grad reduserte produktutbyttet fra torsk og hyse fisket med line. Det var store forskjeller mellom fartøyene med hensyn til frekvensen av alvorlige høtt-/krokskader. Kvaliteten på loins av hyse fra line som sto lenge i sjøen var dårligere (mer rød) enn tilsvarende fra line med kort ståtid. Både for torsk og hyse var det kvalitetsforskjell på fersk loins avhengig av om råstoffet var fisket med snurrevad eller line. Særlig hyse som var fisket med snurrevad var mer rød og spaltet, noe som reduserte loinsutbyttet. Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet publishedVersion Report Båtsfjord Finnmark Lofoten Vesterålen Finnmark Nofima Knowledge Archive (Brage) Garn ENVELOPE(160.425,160.425,66.302,66.302) Lofoten Rygg ENVELOPE(18.310,18.310,70.041,70.041) Sjøen ENVELOPE(9.917,9.917,63.467,63.467) Torsken ENVELOPE(17.098,17.098,69.337,69.337) Vesterålen ENVELOPE(14.939,14.939,68.754,68.754)
institution Open Polar
collection Nofima Knowledge Archive (Brage)
op_collection_id ftnofima
language unknown
description Forsøk i Lofoten, Vesterålen og Finnmark viser at torsk og hyse blir påført skader under fangst som i betydelig grad kan redusere produktutbytte og –kvalitet, og dermed verdien av råstoffet, i produksjon av fersk filet. Generelt var garntorsk så skadet under fangst at den ikke var egnet til fersk filet. Det var mindre skader på torsk fisket med fløytgarn i Øst Lofoten enn med bunngarn i Vest Lofoten. Mer torsk fra fløytgarn kan derfor anvendes til filet. Uansett redskapstype (garn, line, snurrevad, juksa og trål) var torsken som ble undersøkt i Finnmark (Båtsfjord) bedre utblødd enn i Lofoten og Vesterålen. Fangstene som ble undersøkt i Båtsfjord var sløyd og kjølt om bord, mens både torsk og hyse ble landet usløyd i Vesterålen og Lofoten. Torsk og hyse fra line og juksa var kvalitetsmessig best egnet til produksjon av fersk filet og loins. Høtthogg i loins/rygg var den fangstskaden som i størst grad reduserte produktutbyttet fra torsk og hyse fisket med line. Det var store forskjeller mellom fartøyene med hensyn til frekvensen av alvorlige høtt-/krokskader. Kvaliteten på loins av hyse fra line som sto lenge i sjøen var dårligere (mer rød) enn tilsvarende fra line med kort ståtid. Både for torsk og hyse var det kvalitetsforskjell på fersk loins avhengig av om råstoffet var fisket med snurrevad eller line. Særlig hyse som var fisket med snurrevad var mer rød og spaltet, noe som reduserte loinsutbyttet. Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet publishedVersion
format Report
author Akse, Leif
Tobiassen, Torbjørn
Joensen, Sjurdur
Midling, Kjell Øyvind
Aas, Kåre
spellingShingle Akse, Leif
Tobiassen, Torbjørn
Joensen, Sjurdur
Midling, Kjell Øyvind
Aas, Kåre
Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet
author_facet Akse, Leif
Tobiassen, Torbjørn
Joensen, Sjurdur
Midling, Kjell Øyvind
Aas, Kåre
author_sort Akse, Leif
title Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet
title_short Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet
title_full Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet
title_fullStr Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet
title_full_unstemmed Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet
title_sort fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet
publisher Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning)
publishDate 2005
url http://hdl.handle.net/11250/2576797
long_lat ENVELOPE(160.425,160.425,66.302,66.302)
ENVELOPE(18.310,18.310,70.041,70.041)
ENVELOPE(9.917,9.917,63.467,63.467)
ENVELOPE(17.098,17.098,69.337,69.337)
ENVELOPE(14.939,14.939,68.754,68.754)
geographic Garn
Lofoten
Rygg
Sjøen
Torsken
Vesterålen
geographic_facet Garn
Lofoten
Rygg
Sjøen
Torsken
Vesterålen
genre Båtsfjord
Finnmark
Lofoten
Vesterålen
Finnmark
genre_facet Båtsfjord
Finnmark
Lofoten
Vesterålen
Finnmark
op_source 30
4/2005
op_relation Nofima rapportserie
https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=zWGH9tAyie0AU3w1%2bzLErKvRYEl2QfUQHs6LZ5Zh6%2f4%3d&docid=00ee1910f78c24c32bc223e3127e3201f
Nofima AS: 20002
Norges forskningsråd: 158887
urn:isbn:82-7251-552-0
http://hdl.handle.net/11250/2576797
cristin:1238665
_version_ 1766372001674428416