Landing av usløyd fisk for utnyttelse av biproduktene

Målet var å undersøke om torsk, sei og hyse kan landes usløyd og sløyes på land uten at det forringer kvaliteten på fisken og biproduktene; lever, gonader og mage/tarm. I Troms, Finnmark og Lofoten ble det gjort 5 forsøk med torsk, 3 med sei og 1 med hyse der fisken ble kjølelagret usløyd i 48 timer...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Akse, Leif, Joensen, Sjurdur, Barstad, Harald, Eilertsen, Guro, Johnsen, Geir
Format: Report
Language:unknown
Published: Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) 2002
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2576748
id ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2576748
record_format openpolar
spelling ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2576748 2023-05-15T16:13:36+02:00 Landing av usløyd fisk for utnyttelse av biproduktene Akse, Leif Joensen, Sjurdur Barstad, Harald Eilertsen, Guro Johnsen, Geir 2002 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/2576748 mis unknown Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=C8bvi5aK4%2b8i%2bAXXqMdVBKrfgzPiDQbkkZERz2JynL4%3d&docid=0be5b40e36c23478d92f9f40e10764e91 Nofima AS: 8545 Nofima AS: 8555 urn:isbn:82-7251-485-0 http://hdl.handle.net/11250/2576748 cristin:1187107 65 3/2002 Research report 2002 ftnofima 2022-11-18T06:51:08Z Målet var å undersøke om torsk, sei og hyse kan landes usløyd og sløyes på land uten at det forringer kvaliteten på fisken og biproduktene; lever, gonader og mage/tarm. I Troms, Finnmark og Lofoten ble det gjort 5 forsøk med torsk, 3 med sei og 1 med hyse der fisken ble kjølelagret usløyd i 48 timer. Lengde, rund-/sløydvekt, kjønn, levervekt, gonadevekt og vekt mage/tarm ble registrert. Kvaliteten på fisken og biproduktene ble undersøkt sensorisk og kjemisk. Harskning ble analysert i leverolje av torsk. Kjemisk sammensetning og fettsyreprofil ble bestemt i lever fra torsk, sei og hyse. Gytemoden torsk med lite mageinnhold kunne uten stor risiko landes usløyd for sløying på land. Åtesprengt torsk, "loddetorsk" i Finnmark og "sildetorsk" i Lofoten egnet seg dårlig for landing usløyd, i alle fall ut over 12 timer etter fangst, etter 24 og 48 timer usløyd var faren stor for tæring, gallefarge og dårlig lukt i buken. Sei om høsten egnet seg heller ikke godt for landing usløyd ut over 12 timer etter fangst. Det ble bare gjort ett forsøk med hyse og det er for et lite grunnlag til å si noe sikkert om denne arten. Landing av usløyd fisk for utnyttelse av biproduktene publishedVersion Report Finnmark Lofoten Finnmark Troms Nofima Knowledge Archive (Brage) Lever ENVELOPE(-63.608,-63.608,-65.506,-65.506) Lofoten
institution Open Polar
collection Nofima Knowledge Archive (Brage)
op_collection_id ftnofima
language unknown
description Målet var å undersøke om torsk, sei og hyse kan landes usløyd og sløyes på land uten at det forringer kvaliteten på fisken og biproduktene; lever, gonader og mage/tarm. I Troms, Finnmark og Lofoten ble det gjort 5 forsøk med torsk, 3 med sei og 1 med hyse der fisken ble kjølelagret usløyd i 48 timer. Lengde, rund-/sløydvekt, kjønn, levervekt, gonadevekt og vekt mage/tarm ble registrert. Kvaliteten på fisken og biproduktene ble undersøkt sensorisk og kjemisk. Harskning ble analysert i leverolje av torsk. Kjemisk sammensetning og fettsyreprofil ble bestemt i lever fra torsk, sei og hyse. Gytemoden torsk med lite mageinnhold kunne uten stor risiko landes usløyd for sløying på land. Åtesprengt torsk, "loddetorsk" i Finnmark og "sildetorsk" i Lofoten egnet seg dårlig for landing usløyd, i alle fall ut over 12 timer etter fangst, etter 24 og 48 timer usløyd var faren stor for tæring, gallefarge og dårlig lukt i buken. Sei om høsten egnet seg heller ikke godt for landing usløyd ut over 12 timer etter fangst. Det ble bare gjort ett forsøk med hyse og det er for et lite grunnlag til å si noe sikkert om denne arten. Landing av usløyd fisk for utnyttelse av biproduktene publishedVersion
format Report
author Akse, Leif
Joensen, Sjurdur
Barstad, Harald
Eilertsen, Guro
Johnsen, Geir
spellingShingle Akse, Leif
Joensen, Sjurdur
Barstad, Harald
Eilertsen, Guro
Johnsen, Geir
Landing av usløyd fisk for utnyttelse av biproduktene
author_facet Akse, Leif
Joensen, Sjurdur
Barstad, Harald
Eilertsen, Guro
Johnsen, Geir
author_sort Akse, Leif
title Landing av usløyd fisk for utnyttelse av biproduktene
title_short Landing av usløyd fisk for utnyttelse av biproduktene
title_full Landing av usløyd fisk for utnyttelse av biproduktene
title_fullStr Landing av usløyd fisk for utnyttelse av biproduktene
title_full_unstemmed Landing av usløyd fisk for utnyttelse av biproduktene
title_sort landing av usløyd fisk for utnyttelse av biproduktene
publisher Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning)
publishDate 2002
url http://hdl.handle.net/11250/2576748
long_lat ENVELOPE(-63.608,-63.608,-65.506,-65.506)
geographic Lever
Lofoten
geographic_facet Lever
Lofoten
genre Finnmark
Lofoten
Finnmark
Troms
genre_facet Finnmark
Lofoten
Finnmark
Troms
op_source 65
3/2002
op_relation Nofima rapportserie
https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=C8bvi5aK4%2b8i%2bAXXqMdVBKrfgzPiDQbkkZERz2JynL4%3d&docid=0be5b40e36c23478d92f9f40e10764e91
Nofima AS: 8545
Nofima AS: 8555
urn:isbn:82-7251-485-0
http://hdl.handle.net/11250/2576748
cristin:1187107
_version_ 1765999384129961984