Pre-rigor filetering av oppdrettstorsk; Holdbarhet og kvalitet under kjølelagring

Målet var å dokumentere om pre-rigor prosesserte filetstykninger av oppdrettstorsk har lengre holdbarhet under kjølelagring, enn filetstykninger av vill torsk. Pre-rigor skjæring og pakking av loins av oppdrettstorsk ble utført i kommersiell skala. Filetprøver ble pakket på ordinær måte og sendt som...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Herland, Hilde, Tobiassen, Torbjørn, Akse, Leif, Carlehög, Mats, Eilertsen, Guro
Format: Report
Language:unknown
Published: Nofima AS 2009
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2565982
id ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2565982
record_format openpolar
spelling ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2565982 2023-05-15T18:34:46+02:00 Pre-rigor filetering av oppdrettstorsk; Holdbarhet og kvalitet under kjølelagring Herland, Hilde Tobiassen, Torbjørn Akse, Leif Carlehög, Mats Eilertsen, Guro 2009 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/2565982 mis unknown Nofima AS Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=Ay0rzhlUFjVCc4qZbhJHUqGeEXnCTnx07HkrolV12%2bk%3d&docid=07002079825244163a2abd8b66a60cfe6 Nofima AS: 20683 urn:isbn:978-82-7251-678-8 http://hdl.handle.net/11250/2565982 cristin:1174172 14 14/2009 Research report 2009 ftnofima 2022-11-18T06:51:15Z Målet var å dokumentere om pre-rigor prosesserte filetstykninger av oppdrettstorsk har lengre holdbarhet under kjølelagring, enn filetstykninger av vill torsk. Pre-rigor skjæring og pakking av loins av oppdrettstorsk ble utført i kommersiell skala. Filetprøver ble pakket på ordinær måte og sendt som kjølefrakt til Nofima i Tromsø, der kjølelagring, prøveuttak og analyser ble foretatt. Vurdert etter mikrobiologiske kriterier (totalkim) hadde pre-rigor loins av oppdrettstorsk en holdbarhet på 8 til 9 dager etter filetering, som var kortere enn pre- og post-rigor loins av vill torsk (ca 12 dager). Vurdert etter kjemiske (TMA og TVN) og sensoriske (Tory) holdbarhetskriterier, hadde imidlertid pre-rigor loins av oppdrettstorsk betydelig bedre holdbarhet. Grenseverdiene for TMA og TVN var ikke overskredet etter 15 døgn kjølelagring, mens anbefalt grenseverdi for sensorisk kvalitet vurdert på kokte prøver (Torry skalaen) ble nådd etter 12 døgn kjølelagring etter filetering. For villtorsk er det vanligvis bedre samsvar mellom mikrobiologisk, kjemisk og sensorisk målt holdbarhet, enn det var for oppdrettstorsk i dette forsøket. Det er derfor grunn til å advare mot å bruke bare en av parameterne som indikator for holdbarhet, og uansett bør mikrobiologi inngå som en av analysene. Drypptapet under lagring av pre-rigor produserte loins av oppdrettstorsk var noe lavere enn tilsvarende drypptap fra loins av vill torsk som var produsert pre-rigor rett etter fangst, men litt høyere enn fra loins av vill torsk som var produsert post-rigor. Drypptapet fra pre-rigor produsert loinsfri restfilet av oppdrettstorsk var betydelig høyere enn drypptapet fra alle de aktuelle loins variantene. Pre-rigor filetering av oppdrettstorsk; Holdbarhet og kvalitet under kjølelagring publishedVersion Report Tromsø Nofima Knowledge Archive (Brage) Tromsø
institution Open Polar
collection Nofima Knowledge Archive (Brage)
op_collection_id ftnofima
language unknown
description Målet var å dokumentere om pre-rigor prosesserte filetstykninger av oppdrettstorsk har lengre holdbarhet under kjølelagring, enn filetstykninger av vill torsk. Pre-rigor skjæring og pakking av loins av oppdrettstorsk ble utført i kommersiell skala. Filetprøver ble pakket på ordinær måte og sendt som kjølefrakt til Nofima i Tromsø, der kjølelagring, prøveuttak og analyser ble foretatt. Vurdert etter mikrobiologiske kriterier (totalkim) hadde pre-rigor loins av oppdrettstorsk en holdbarhet på 8 til 9 dager etter filetering, som var kortere enn pre- og post-rigor loins av vill torsk (ca 12 dager). Vurdert etter kjemiske (TMA og TVN) og sensoriske (Tory) holdbarhetskriterier, hadde imidlertid pre-rigor loins av oppdrettstorsk betydelig bedre holdbarhet. Grenseverdiene for TMA og TVN var ikke overskredet etter 15 døgn kjølelagring, mens anbefalt grenseverdi for sensorisk kvalitet vurdert på kokte prøver (Torry skalaen) ble nådd etter 12 døgn kjølelagring etter filetering. For villtorsk er det vanligvis bedre samsvar mellom mikrobiologisk, kjemisk og sensorisk målt holdbarhet, enn det var for oppdrettstorsk i dette forsøket. Det er derfor grunn til å advare mot å bruke bare en av parameterne som indikator for holdbarhet, og uansett bør mikrobiologi inngå som en av analysene. Drypptapet under lagring av pre-rigor produserte loins av oppdrettstorsk var noe lavere enn tilsvarende drypptap fra loins av vill torsk som var produsert pre-rigor rett etter fangst, men litt høyere enn fra loins av vill torsk som var produsert post-rigor. Drypptapet fra pre-rigor produsert loinsfri restfilet av oppdrettstorsk var betydelig høyere enn drypptapet fra alle de aktuelle loins variantene. Pre-rigor filetering av oppdrettstorsk; Holdbarhet og kvalitet under kjølelagring publishedVersion
format Report
author Herland, Hilde
Tobiassen, Torbjørn
Akse, Leif
Carlehög, Mats
Eilertsen, Guro
spellingShingle Herland, Hilde
Tobiassen, Torbjørn
Akse, Leif
Carlehög, Mats
Eilertsen, Guro
Pre-rigor filetering av oppdrettstorsk; Holdbarhet og kvalitet under kjølelagring
author_facet Herland, Hilde
Tobiassen, Torbjørn
Akse, Leif
Carlehög, Mats
Eilertsen, Guro
author_sort Herland, Hilde
title Pre-rigor filetering av oppdrettstorsk; Holdbarhet og kvalitet under kjølelagring
title_short Pre-rigor filetering av oppdrettstorsk; Holdbarhet og kvalitet under kjølelagring
title_full Pre-rigor filetering av oppdrettstorsk; Holdbarhet og kvalitet under kjølelagring
title_fullStr Pre-rigor filetering av oppdrettstorsk; Holdbarhet og kvalitet under kjølelagring
title_full_unstemmed Pre-rigor filetering av oppdrettstorsk; Holdbarhet og kvalitet under kjølelagring
title_sort pre-rigor filetering av oppdrettstorsk; holdbarhet og kvalitet under kjølelagring
publisher Nofima AS
publishDate 2009
url http://hdl.handle.net/11250/2565982
geographic Tromsø
geographic_facet Tromsø
genre Tromsø
genre_facet Tromsø
op_source 14
14/2009
op_relation Nofima rapportserie
https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=Ay0rzhlUFjVCc4qZbhJHUqGeEXnCTnx07HkrolV12%2bk%3d&docid=07002079825244163a2abd8b66a60cfe6
Nofima AS: 20683
urn:isbn:978-82-7251-678-8
http://hdl.handle.net/11250/2565982
cristin:1174172
_version_ 1766219676721872896