Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009

Prosjektet består av tre hovedaktiviteter. I delprosjekt (a) er det gjennomført to dyreforsøk for å evaluere om proteinkomponenter fra torsk har en forebyggende effekt mhp. type 2 diabetes (T2D). Resultatene viste at torskeproteinene ikke hadde en beskyttende effekt, et resultat som divergerte med t...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Larsen, Rune, Nilsen, Heidi
Format: Report
Language:unknown
Published: Nofima AS 2010
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2564578
id ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2564578
record_format openpolar
spelling ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2564578 2023-05-15T18:34:42+02:00 Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009 Rapport/Report 13/2010 English summary Larsen, Rune Nilsen, Heidi 2010 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/2564578 mis unknown Nofima AS Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=Vfj3EVhNcOZg3MQDY3sm2Nhq%2bW1D57CGzSKUzAGiryY%3d&docid=01e62f7ee3d4d4177ac8bbfcaa38ae818 Nofima AS: 20462 urn:isbn:978-82-7251-763-1 http://hdl.handle.net/11250/2564578 cristin:1171897 12 13/2010 Research report 2010 ftnofima 2022-11-18T06:50:51Z Prosjektet består av tre hovedaktiviteter. I delprosjekt (a) er det gjennomført to dyreforsøk for å evaluere om proteinkomponenter fra torsk har en forebyggende effekt mhp. type 2 diabetes (T2D). Resultatene viste at torskeproteinene ikke hadde en beskyttende effekt, et resultat som divergerte med tilsvarende studier utført av samarbeidspartnerne i Canada. Årsaken til dette skyldes trolig ulike fremstillingsprosedyrer av torskeproteinene og det antas at enkelte biologisk aktive komponenter har gått tapt under fremstillingen av foret til forsøkene som er utført i Tromsø. I delprosjekt (b) er det samlet inn epidemiologiske data fra to regioner i Russland, med formål å sammenligne fiskekonsum og forekomsten av T2D og hjerte- og karsykdommer i de ulike befolkningsgrupper. Første del av datasettet er analysert og resultatene viste at det var store forskjeller i sosioøkonomisk status og fiskekonsum i de to russiske regionene. I delprosjekt (c) er det gjennomført et dyreforsøk for å evaluere om industriell prosessering påvirker helsegevinsten av sjømatkonsum. Reker ble valgt som råstoff siden de gjerne gjennomgår en omfattende prosessering og mister mange biologisk aktive komponenter under produksjonsprosessen. Noe overraskende viste rå reker seg å gi forhøyet grad av åreforkalkning og redusert vekst sammenliknet med prosesserte reker og kontroll. Det er satt i gang undersøkelser for avklare om dette skyldes ulik grad av fordøyelighet mellom råstoffene. Rapport/Report 13/2010 English summary Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009 publishedVersion Report Tromsø Nofima Knowledge Archive (Brage) Canada Rå ENVELOPE(14.934,14.934,68.589,68.589) Russland Tromsø
institution Open Polar
collection Nofima Knowledge Archive (Brage)
op_collection_id ftnofima
language unknown
description Prosjektet består av tre hovedaktiviteter. I delprosjekt (a) er det gjennomført to dyreforsøk for å evaluere om proteinkomponenter fra torsk har en forebyggende effekt mhp. type 2 diabetes (T2D). Resultatene viste at torskeproteinene ikke hadde en beskyttende effekt, et resultat som divergerte med tilsvarende studier utført av samarbeidspartnerne i Canada. Årsaken til dette skyldes trolig ulike fremstillingsprosedyrer av torskeproteinene og det antas at enkelte biologisk aktive komponenter har gått tapt under fremstillingen av foret til forsøkene som er utført i Tromsø. I delprosjekt (b) er det samlet inn epidemiologiske data fra to regioner i Russland, med formål å sammenligne fiskekonsum og forekomsten av T2D og hjerte- og karsykdommer i de ulike befolkningsgrupper. Første del av datasettet er analysert og resultatene viste at det var store forskjeller i sosioøkonomisk status og fiskekonsum i de to russiske regionene. I delprosjekt (c) er det gjennomført et dyreforsøk for å evaluere om industriell prosessering påvirker helsegevinsten av sjømatkonsum. Reker ble valgt som råstoff siden de gjerne gjennomgår en omfattende prosessering og mister mange biologisk aktive komponenter under produksjonsprosessen. Noe overraskende viste rå reker seg å gi forhøyet grad av åreforkalkning og redusert vekst sammenliknet med prosesserte reker og kontroll. Det er satt i gang undersøkelser for avklare om dette skyldes ulik grad av fordøyelighet mellom råstoffene. Rapport/Report 13/2010 English summary Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009 publishedVersion
format Report
author Larsen, Rune
Nilsen, Heidi
spellingShingle Larsen, Rune
Nilsen, Heidi
Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009
author_facet Larsen, Rune
Nilsen, Heidi
author_sort Larsen, Rune
title Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009
title_short Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009
title_full Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009
title_fullStr Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009
title_full_unstemmed Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009
title_sort sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.statusrapport 2009
publisher Nofima AS
publishDate 2010
url http://hdl.handle.net/11250/2564578
long_lat ENVELOPE(14.934,14.934,68.589,68.589)
geographic Canada

Russland
Tromsø
geographic_facet Canada

Russland
Tromsø
genre Tromsø
genre_facet Tromsø
op_source 12
13/2010
op_relation Nofima rapportserie
https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=Vfj3EVhNcOZg3MQDY3sm2Nhq%2bW1D57CGzSKUzAGiryY%3d&docid=01e62f7ee3d4d4177ac8bbfcaa38ae818
Nofima AS: 20462
urn:isbn:978-82-7251-763-1
http://hdl.handle.net/11250/2564578
cristin:1171897
_version_ 1766219581575135232