Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009
Prosjektet består av tre hovedaktiviteter. I delprosjekt (a) er det gjennomført to dyreforsøk for å evaluere om proteinkomponenter fra torsk har en forebyggende effekt mhp. type 2 diabetes (T2D). Resultatene viste at torskeproteinene ikke hadde en beskyttende effekt, et resultat som divergerte med t...
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Report |
Language: | unknown |
Published: |
Nofima AS
2010
|
Subjects: | |
Online Access: | http://hdl.handle.net/11250/2564578 |
id |
ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2564578 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2564578 2023-05-15T18:34:42+02:00 Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009 Rapport/Report 13/2010 English summary Larsen, Rune Nilsen, Heidi 2010 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/2564578 mis unknown Nofima AS Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=Vfj3EVhNcOZg3MQDY3sm2Nhq%2bW1D57CGzSKUzAGiryY%3d&docid=01e62f7ee3d4d4177ac8bbfcaa38ae818 Nofima AS: 20462 urn:isbn:978-82-7251-763-1 http://hdl.handle.net/11250/2564578 cristin:1171897 12 13/2010 Research report 2010 ftnofima 2022-11-18T06:50:51Z Prosjektet består av tre hovedaktiviteter. I delprosjekt (a) er det gjennomført to dyreforsøk for å evaluere om proteinkomponenter fra torsk har en forebyggende effekt mhp. type 2 diabetes (T2D). Resultatene viste at torskeproteinene ikke hadde en beskyttende effekt, et resultat som divergerte med tilsvarende studier utført av samarbeidspartnerne i Canada. Årsaken til dette skyldes trolig ulike fremstillingsprosedyrer av torskeproteinene og det antas at enkelte biologisk aktive komponenter har gått tapt under fremstillingen av foret til forsøkene som er utført i Tromsø. I delprosjekt (b) er det samlet inn epidemiologiske data fra to regioner i Russland, med formål å sammenligne fiskekonsum og forekomsten av T2D og hjerte- og karsykdommer i de ulike befolkningsgrupper. Første del av datasettet er analysert og resultatene viste at det var store forskjeller i sosioøkonomisk status og fiskekonsum i de to russiske regionene. I delprosjekt (c) er det gjennomført et dyreforsøk for å evaluere om industriell prosessering påvirker helsegevinsten av sjømatkonsum. Reker ble valgt som råstoff siden de gjerne gjennomgår en omfattende prosessering og mister mange biologisk aktive komponenter under produksjonsprosessen. Noe overraskende viste rå reker seg å gi forhøyet grad av åreforkalkning og redusert vekst sammenliknet med prosesserte reker og kontroll. Det er satt i gang undersøkelser for avklare om dette skyldes ulik grad av fordøyelighet mellom råstoffene. Rapport/Report 13/2010 English summary Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009 publishedVersion Report Tromsø Nofima Knowledge Archive (Brage) Canada Rå ENVELOPE(14.934,14.934,68.589,68.589) Russland Tromsø |
institution |
Open Polar |
collection |
Nofima Knowledge Archive (Brage) |
op_collection_id |
ftnofima |
language |
unknown |
description |
Prosjektet består av tre hovedaktiviteter. I delprosjekt (a) er det gjennomført to dyreforsøk for å evaluere om proteinkomponenter fra torsk har en forebyggende effekt mhp. type 2 diabetes (T2D). Resultatene viste at torskeproteinene ikke hadde en beskyttende effekt, et resultat som divergerte med tilsvarende studier utført av samarbeidspartnerne i Canada. Årsaken til dette skyldes trolig ulike fremstillingsprosedyrer av torskeproteinene og det antas at enkelte biologisk aktive komponenter har gått tapt under fremstillingen av foret til forsøkene som er utført i Tromsø. I delprosjekt (b) er det samlet inn epidemiologiske data fra to regioner i Russland, med formål å sammenligne fiskekonsum og forekomsten av T2D og hjerte- og karsykdommer i de ulike befolkningsgrupper. Første del av datasettet er analysert og resultatene viste at det var store forskjeller i sosioøkonomisk status og fiskekonsum i de to russiske regionene. I delprosjekt (c) er det gjennomført et dyreforsøk for å evaluere om industriell prosessering påvirker helsegevinsten av sjømatkonsum. Reker ble valgt som råstoff siden de gjerne gjennomgår en omfattende prosessering og mister mange biologisk aktive komponenter under produksjonsprosessen. Noe overraskende viste rå reker seg å gi forhøyet grad av åreforkalkning og redusert vekst sammenliknet med prosesserte reker og kontroll. Det er satt i gang undersøkelser for avklare om dette skyldes ulik grad av fordøyelighet mellom råstoffene. Rapport/Report 13/2010 English summary Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009 publishedVersion |
format |
Report |
author |
Larsen, Rune Nilsen, Heidi |
spellingShingle |
Larsen, Rune Nilsen, Heidi Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009 |
author_facet |
Larsen, Rune Nilsen, Heidi |
author_sort |
Larsen, Rune |
title |
Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009 |
title_short |
Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009 |
title_full |
Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009 |
title_fullStr |
Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009 |
title_full_unstemmed |
Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009 |
title_sort |
sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.statusrapport 2009 |
publisher |
Nofima AS |
publishDate |
2010 |
url |
http://hdl.handle.net/11250/2564578 |
long_lat |
ENVELOPE(14.934,14.934,68.589,68.589) |
geographic |
Canada Rå Russland Tromsø |
geographic_facet |
Canada Rå Russland Tromsø |
genre |
Tromsø |
genre_facet |
Tromsø |
op_source |
12 13/2010 |
op_relation |
Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=Vfj3EVhNcOZg3MQDY3sm2Nhq%2bW1D57CGzSKUzAGiryY%3d&docid=01e62f7ee3d4d4177ac8bbfcaa38ae818 Nofima AS: 20462 urn:isbn:978-82-7251-763-1 http://hdl.handle.net/11250/2564578 cristin:1171897 |
_version_ |
1766219581575135232 |