Status hyse – utfordringer og muligheter i fiskeri og foredling med fokus på kvalitet: Forprosjekt

- Tilbakemeldinger fra industri og marked viser at kvaliteten på bearbeidede hyseprodukt fra Norge ikke alltid er god nok for alle segmenter i markedet. Bløt muskel, spalting og blodfeil er typiske kvalitetsutfordringer. Det er åpenbart rom for forbedringer i dagens fangst- og produksjonsregime og d...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Olsen, Stein Harris, Nordtvedt, Tom Ståle, Tobiassen, Torbjørn, Joensen, Sjurdur, Nilsen, Heidi
Format: Report
Language:Norwegian
Published: 2016
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2390041
id ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2390041
record_format openpolar
spelling ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2390041 2023-05-15T18:34:54+02:00 Status hyse – utfordringer og muligheter i fiskeri og foredling med fokus på kvalitet: Forprosjekt Rapport/Report 22/2016 – English summary Olsen, Stein Harris Nordtvedt, Tom Ståle Tobiassen, Torbjørn Joensen, Sjurdur Nilsen, Heidi 2016-05-18T12:16:05Z application/pdf http://hdl.handle.net/11250/2390041 nor nor https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=feLI8dYEo%2bmmTD4Ld1MKdSgtO9DbOTqJbbDQPy1K1PU%3d&docid=03139cdabe95a4bb891e9c6a74d947443 Nofima AS: 11534 Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 901193 Nofima rapportserie. 9 p. Nofima AS, 2016 urn:isbn:978-82-8296-386-2 http://hdl.handle.net/11250/2390041 cristin:1356069 Research report 2016 ftnofima 2022-11-18T06:50:56Z - Tilbakemeldinger fra industri og marked viser at kvaliteten på bearbeidede hyseprodukt fra Norge ikke alltid er god nok for alle segmenter i markedet. Bløt muskel, spalting og blodfeil er typiske kvalitetsutfordringer. Det er åpenbart rom for forbedringer i dagens fangst- og produksjonsregime og dersom dette forbedres, kan bearbeiding av hyse i Norge representere en mulighet for norsk hvitfiskindustri til å utvikle en mer lønnsom og differensiert produktportefølje. Lønnsomheten kan komme både fra større andel av bearbeidede kvalitetsprodukter, og ved at man kan utvikle kvalitetsprodukter også av restråstoffet. Bakgrunnen er et ønske om å videreføre tidligere FoU-arbeid som kan løse noen av utfordringene næringen opplever, med hensyn til den generelle kvaliteten på hyse. Blant annet å se på mer skånsom fangsthåndtering og levering (levende levering), optimalisering av slakte- og kjølingsregimet, og mulighet for eventuell pre-rigor prosessering. I tillegg er det et stort behov for å få til godt samarbeid og informasjonsflyt gjennom hele verdikjeden fra fangst til marked. Den 9. februar 2016 gjennomførte FHF, Nofima og Sintef et arbeidsmøte i Tromsø med fokus på utfordringer og potensialet som ligger i å heve kvaliteten på hyse, slik at fisken egner seg til videre prosessering og økt verdiskaping. Arbeidsmøtet samlet næringsaktører fra industrien, i tillegg til aktører fra forvaltning, forskning og andre fra virkemiddelapparatet. Oppsummeringen av foredrag, gruppearbeid og diskusjon i arbeidsmøtet viser at det er et stort ønske hos mange industriaktører om at FHF må starte en langsiktig FoU satsing på hyse gjennom hele verdikjeden. Nøkkelen ligger i å forbedre og stabilisere kvaliteten på råvarene og sikre en optimal leveringsdyktighet slik at råvarenes iboende egenskaper kan utnyttes til det fulle i produksjon og markedsføring. Systematisk kunnskap om hvor i verdikjeden kvaliteten reduseres, er derfor viktig. Særlig viktig er fangstleddet ettersom tapt kvalitet i det første leddet ikke kan kompenseres i ... Report Tromsø Nofima Knowledge Archive (Brage) Muskel’ ENVELOPE(137.207,137.207,61.404,61.404) Nøkkelen ENVELOPE(14.046,14.046,68.187,68.187) Tromsø
institution Open Polar
collection Nofima Knowledge Archive (Brage)
op_collection_id ftnofima
language Norwegian
description - Tilbakemeldinger fra industri og marked viser at kvaliteten på bearbeidede hyseprodukt fra Norge ikke alltid er god nok for alle segmenter i markedet. Bløt muskel, spalting og blodfeil er typiske kvalitetsutfordringer. Det er åpenbart rom for forbedringer i dagens fangst- og produksjonsregime og dersom dette forbedres, kan bearbeiding av hyse i Norge representere en mulighet for norsk hvitfiskindustri til å utvikle en mer lønnsom og differensiert produktportefølje. Lønnsomheten kan komme både fra større andel av bearbeidede kvalitetsprodukter, og ved at man kan utvikle kvalitetsprodukter også av restråstoffet. Bakgrunnen er et ønske om å videreføre tidligere FoU-arbeid som kan løse noen av utfordringene næringen opplever, med hensyn til den generelle kvaliteten på hyse. Blant annet å se på mer skånsom fangsthåndtering og levering (levende levering), optimalisering av slakte- og kjølingsregimet, og mulighet for eventuell pre-rigor prosessering. I tillegg er det et stort behov for å få til godt samarbeid og informasjonsflyt gjennom hele verdikjeden fra fangst til marked. Den 9. februar 2016 gjennomførte FHF, Nofima og Sintef et arbeidsmøte i Tromsø med fokus på utfordringer og potensialet som ligger i å heve kvaliteten på hyse, slik at fisken egner seg til videre prosessering og økt verdiskaping. Arbeidsmøtet samlet næringsaktører fra industrien, i tillegg til aktører fra forvaltning, forskning og andre fra virkemiddelapparatet. Oppsummeringen av foredrag, gruppearbeid og diskusjon i arbeidsmøtet viser at det er et stort ønske hos mange industriaktører om at FHF må starte en langsiktig FoU satsing på hyse gjennom hele verdikjeden. Nøkkelen ligger i å forbedre og stabilisere kvaliteten på råvarene og sikre en optimal leveringsdyktighet slik at råvarenes iboende egenskaper kan utnyttes til det fulle i produksjon og markedsføring. Systematisk kunnskap om hvor i verdikjeden kvaliteten reduseres, er derfor viktig. Særlig viktig er fangstleddet ettersom tapt kvalitet i det første leddet ikke kan kompenseres i ...
format Report
author Olsen, Stein Harris
Nordtvedt, Tom Ståle
Tobiassen, Torbjørn
Joensen, Sjurdur
Nilsen, Heidi
spellingShingle Olsen, Stein Harris
Nordtvedt, Tom Ståle
Tobiassen, Torbjørn
Joensen, Sjurdur
Nilsen, Heidi
Status hyse – utfordringer og muligheter i fiskeri og foredling med fokus på kvalitet: Forprosjekt
author_facet Olsen, Stein Harris
Nordtvedt, Tom Ståle
Tobiassen, Torbjørn
Joensen, Sjurdur
Nilsen, Heidi
author_sort Olsen, Stein Harris
title Status hyse – utfordringer og muligheter i fiskeri og foredling med fokus på kvalitet: Forprosjekt
title_short Status hyse – utfordringer og muligheter i fiskeri og foredling med fokus på kvalitet: Forprosjekt
title_full Status hyse – utfordringer og muligheter i fiskeri og foredling med fokus på kvalitet: Forprosjekt
title_fullStr Status hyse – utfordringer og muligheter i fiskeri og foredling med fokus på kvalitet: Forprosjekt
title_full_unstemmed Status hyse – utfordringer og muligheter i fiskeri og foredling med fokus på kvalitet: Forprosjekt
title_sort status hyse – utfordringer og muligheter i fiskeri og foredling med fokus på kvalitet: forprosjekt
publishDate 2016
url http://hdl.handle.net/11250/2390041
long_lat ENVELOPE(137.207,137.207,61.404,61.404)
ENVELOPE(14.046,14.046,68.187,68.187)
geographic Muskel’
Nøkkelen
Tromsø
geographic_facet Muskel’
Nøkkelen
Tromsø
genre Tromsø
genre_facet Tromsø
op_relation https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=feLI8dYEo%2bmmTD4Ld1MKdSgtO9DbOTqJbbDQPy1K1PU%3d&docid=03139cdabe95a4bb891e9c6a74d947443
Nofima AS: 11534
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 901193
Nofima rapportserie. 9 p. Nofima AS, 2016
urn:isbn:978-82-8296-386-2
http://hdl.handle.net/11250/2390041
cristin:1356069
_version_ 1766219891827802112