Økt verdiskaping i reinkjøttbransjen

Reindriftsnæringen i Norge er en av de viktigste bærerne av samisk kultur og identitet, og har en stor betydning for det samiske samfunnet både økonomisk, sysselsettingsmessig, sosialt og kulturelt. Reindriftsbransjen produserer årlig mellom 1 500 og 2 500 tonn reinkjøtt til det norske markedet, dvs...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Kjuus, Johanne, Svennerud, Mads, Skøyen, Silje, Bergset, Nils Øyvind, Borgen, Svein Ole
Format: Report
Language:Norwegian Bokmål
Published: Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning 2018
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2494680
id ftnibiocom:oai:brage.bibsys.no:11250/2494680
record_format openpolar
spelling ftnibiocom:oai:brage.bibsys.no:11250/2494680 2023-05-15T18:06:18+02:00 Økt verdiskaping i reinkjøttbransjen Increased value added in the reindeer meat industry Kjuus, Johanne Svennerud, Mads Skøyen, Silje Bergset, Nils Øyvind Borgen, Svein Ole 2018-04-18T10:32:17Z http://hdl.handle.net/11250/2494680 nob nob Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning NILF-Report NILF Rapport;2006-2 Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning: F025 123 2 Reindrift Reindeer husbandry Verdiskaping Value createion VDP::Landbruksfag: 910 VDP::Agricultural sciences: 910 Research report 2018 ftnibiocom 2018-08-13T13:10:29Z Reindriftsnæringen i Norge er en av de viktigste bærerne av samisk kultur og identitet, og har en stor betydning for det samiske samfunnet både økonomisk, sysselsettingsmessig, sosialt og kulturelt. Reindriftsbransjen produserer årlig mellom 1 500 og 2 500 tonn reinkjøtt til det norske markedet, dvs. et relativt lite volum som tilsvarer et forbruk på kun 0,5 kg per person i året. Reineiernes slakteuttak påvirkes av endringer i både produksjons- og markedsforhold og slakteuttaket er derfor noe varierende. Importvernet skal også skjerme reindriftsnæringen mot konkurrerende import. For å sikre stabil tilførsel av reinkjøtt til det norske markedet, har man regulert importen med sikte på å kompensere for svingninger i slakteuttaket. På bakgrunn av den vanskelige markedssituasjonen i 2003, ble det verken i 2004, 2005 eller foreløpig i 2006 åpnet for importkvoter for reinkjøtt. I 2005 var importen kun på 15,3 tonn reinkjøtt mot 713,7 tonn i 1999. Mesteparten av det som ble importert siste året, var fra Sverige og Finland. Eksporten av reinkjøtt fra Norge er relativt begrenset, bl.a. pga. høyt prisnivå. Reineiere og driftsenhetene i reindriftsnæringen utgjør det første leddet i verdikjeden frem til forbruker. Reineierne har på markedssiden liten tradisjon for å organisere seg og står i markedet dermed frem som en fragmentert gruppe. Dette har delvis endret seg de siste årene som følge av at Boalvvir BA, reineiernes eget salgslag, ble etablert i 2004. Industrileddet er naturligvis mer konsentrert. I dag finnes det 20 registrerte reinslakterier hvorav de fem største slakteriene står for 80 85 % av all slakt. Enkelte av disse slakteriene videreforedler og distribuerer kjøttet ut til forbrukermarkedet selv, mens andre leverer kjøtt til ulike videreforedlere og grossister, deriblant Gilde Norsk Kjøtt. Reinkjøttet blir videre distribuert til de ulike forbrukermarkedene. Tidligere gikk den største andelen av reinkjøtt til storhusholdningsmarkedet, men det har de senere årene blitt en vriding der større deler av reinkjøttet selges i dagligvaremarkedet. En økende del av reinkjøttet selges også som lokalproduserte produkter gjennom andre markedskanaler. […] Increased value added in the reindeer meat industry publishedVersion Report reindeer husbandry reindrift samisk Norwegian Institute of Bioeconomy Research: NIBIO Brage Finnes ENVELOPE(17.883,17.883,69.483,69.483)
institution Open Polar
collection Norwegian Institute of Bioeconomy Research: NIBIO Brage
op_collection_id ftnibiocom
language Norwegian Bokmål
topic Reindrift
Reindeer husbandry
Verdiskaping
Value createion
VDP::Landbruksfag: 910
VDP::Agricultural sciences: 910
spellingShingle Reindrift
Reindeer husbandry
Verdiskaping
Value createion
VDP::Landbruksfag: 910
VDP::Agricultural sciences: 910
Kjuus, Johanne
Svennerud, Mads
Skøyen, Silje
Bergset, Nils Øyvind
Borgen, Svein Ole
Økt verdiskaping i reinkjøttbransjen
topic_facet Reindrift
Reindeer husbandry
Verdiskaping
Value createion
VDP::Landbruksfag: 910
VDP::Agricultural sciences: 910
description Reindriftsnæringen i Norge er en av de viktigste bærerne av samisk kultur og identitet, og har en stor betydning for det samiske samfunnet både økonomisk, sysselsettingsmessig, sosialt og kulturelt. Reindriftsbransjen produserer årlig mellom 1 500 og 2 500 tonn reinkjøtt til det norske markedet, dvs. et relativt lite volum som tilsvarer et forbruk på kun 0,5 kg per person i året. Reineiernes slakteuttak påvirkes av endringer i både produksjons- og markedsforhold og slakteuttaket er derfor noe varierende. Importvernet skal også skjerme reindriftsnæringen mot konkurrerende import. For å sikre stabil tilførsel av reinkjøtt til det norske markedet, har man regulert importen med sikte på å kompensere for svingninger i slakteuttaket. På bakgrunn av den vanskelige markedssituasjonen i 2003, ble det verken i 2004, 2005 eller foreløpig i 2006 åpnet for importkvoter for reinkjøtt. I 2005 var importen kun på 15,3 tonn reinkjøtt mot 713,7 tonn i 1999. Mesteparten av det som ble importert siste året, var fra Sverige og Finland. Eksporten av reinkjøtt fra Norge er relativt begrenset, bl.a. pga. høyt prisnivå. Reineiere og driftsenhetene i reindriftsnæringen utgjør det første leddet i verdikjeden frem til forbruker. Reineierne har på markedssiden liten tradisjon for å organisere seg og står i markedet dermed frem som en fragmentert gruppe. Dette har delvis endret seg de siste årene som følge av at Boalvvir BA, reineiernes eget salgslag, ble etablert i 2004. Industrileddet er naturligvis mer konsentrert. I dag finnes det 20 registrerte reinslakterier hvorav de fem største slakteriene står for 80 85 % av all slakt. Enkelte av disse slakteriene videreforedler og distribuerer kjøttet ut til forbrukermarkedet selv, mens andre leverer kjøtt til ulike videreforedlere og grossister, deriblant Gilde Norsk Kjøtt. Reinkjøttet blir videre distribuert til de ulike forbrukermarkedene. Tidligere gikk den største andelen av reinkjøtt til storhusholdningsmarkedet, men det har de senere årene blitt en vriding der større deler av reinkjøttet selges i dagligvaremarkedet. En økende del av reinkjøttet selges også som lokalproduserte produkter gjennom andre markedskanaler. […] Increased value added in the reindeer meat industry publishedVersion
format Report
author Kjuus, Johanne
Svennerud, Mads
Skøyen, Silje
Bergset, Nils Øyvind
Borgen, Svein Ole
author_facet Kjuus, Johanne
Svennerud, Mads
Skøyen, Silje
Bergset, Nils Øyvind
Borgen, Svein Ole
author_sort Kjuus, Johanne
title Økt verdiskaping i reinkjøttbransjen
title_short Økt verdiskaping i reinkjøttbransjen
title_full Økt verdiskaping i reinkjøttbransjen
title_fullStr Økt verdiskaping i reinkjøttbransjen
title_full_unstemmed Økt verdiskaping i reinkjøttbransjen
title_sort økt verdiskaping i reinkjøttbransjen
publisher Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning
publishDate 2018
url http://hdl.handle.net/11250/2494680
long_lat ENVELOPE(17.883,17.883,69.483,69.483)
geographic Finnes
geographic_facet Finnes
genre reindeer husbandry
reindrift
samisk
genre_facet reindeer husbandry
reindrift
samisk
op_source 123
2
op_relation NILF-Report
NILF Rapport;2006-2
Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning: F025
_version_ 1766177908653555712