Kayseri ili (Yahyalı lokalitesi) yüzeysel karkaslarda adli böcek türlerinin ekofaunistik bakımdan araştırılması” - Kekillioğlu, Aysel; Nazlıer, Ülkünur (NEVÜ BAP, 2020)
ÖZET Proje çalışmamız kapsamında adli bakımdan önemli böcek taksonlarının eko – faunistik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın deneysel ve uygulama kısmı, Nisan – Ağustos 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Laboratuvarından temin edilen 25 adet albino Rattus rattus (Linnaeus, 1758) kullanılmıştır. Karkaslar Yahyalı lokalitesinde kırsal arazide yer alan 2m x 2m = 4m2 alanda etrafı ve üstü tel örgülerle çevrili korunaklı bir kafese bırakılmıştır. Periyodik olarak her ayın birinde olmak üzere 5 adet karkas yüzeysel olarak bırakılmıştır. Toplanılan ve muhafaza edilen örneklerin değerlendirilmesi sonucu; Arthropada şubesi; Insecta sınıfına ait 14 familya ve 26 tür, Malacostraca sınıfına ait 1 familya ve tür tespit edilmiştir. Bununla birlikte; dekompozisyon sürecinde en etkili olan ekolojik faktörler (hava sıcaklığı, nem, toprağın ilk 10 cm’ lik derinlik sıcaklığı ve yağış miktarı) belirlenmiştir. Bu faktörlerden; sıcaklık ortalama: 18,44 °C, nem ortalama: ,9, toprak sıcaklığı ortalama: 7,76°C , ortalama yağış miktarı: 3,62 kg/m2 olarak tespit edilmiş ve faunistik yapıya etkileri değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Karkas, Böcek, Fauna, Ekoloji, Adli Bilimler, Kayseri. Nevü BAP