Kayseri ili (Yahyalı lokalitesi) yüzeysel karkaslarda adli böcek türlerinin eko-faunistik bakımdan araştırılması - Nazlıer, Ülkü Nur; Kekillioğlu, Aysel (Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, 2019)
Tez çalışmamız kapsamında adli bakımdan önemli böcek taksonlarının eko – faunistik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın deneysel ve uygulama kısmı, Nisan – Ağustos 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Laboratuvarından temin edilen 25 adet albino Rattus rattus (Linnaeus, 1758) kullanılmıştır. Karkaslar Yahyalı lokalitesinde kırsal arazide yer alan 2m x 2m = 4m2 alanda etrafı ve üstü tel örgülerle çevrili korunaklı bir kafese bırakılmıştır. Periyodik olarak her ayın birinde olmak üzere 5 adet karkas yüzeysel olarak bırakılmıştır. Toplanılan ve muhafaza edilen örneklerin değerlendirilmesi sonucu; Arthropada şubesi; Insecta sınıfına ait 14 familya ve 26 tür, Malacostraca sınıfına ait 1 familya ve tür tespit edilmiştir. Bununla birlikte; dekompozisyon sürecinde en etkili olan ekolojik faktörler (hava sıcaklığı, nem, toprağın ilk 10 cm' lik derinlik sıcaklığı ve yağış miktarı) belirlenmiştir. Bu faktörlerden; sıcaklık ortalama: 18,44℃, nem ortalama: ,9, toprak sıcaklığı ortalama: 7,76℃, ortalama yağış miktarı: 3,62 kg/m2 olarak tespit edilmiş ve faunistik yapıya etkileri değerlendirilmiştir. The aim of this thesis is to investigate the eco - faunistic factors of forensic insect taxa. The experimental and practical part of our thesis was carried out between April and August 2018. In this study, 25 albino Rattus rattus obtained from Ankara University Faculty of Medicine Laboratory of Experimental Animals were used. The carcasses were left in a sheltered cage surrounded by wire fences around 2m x 2m = 4m2 in the rural area of Yahyalı. 5 carcasses were left superficially, one periodically. As a result of the evaluation of the collected and preserved samples; Arthropada branch; 14 families and 26 species belonging to Insecta class and 1 family and 1 species belonging to Malacostraca class were identified. Additionally; as the most effective ecological factors (air temperature, humidity, depth of the first 10 cm of soil and precipitation ...