Svenskarnas framtida resande - bokade, planerade och drömresor i Sverige och utomlands : januari 2003 - Svensk, Göran; Holmström, Andreas (Institutionen för samhällsvetenskap, 2003)
Rapporten är den första i en serie om svenskarnas bokade och planerade resor samt drömresemål i Sverige och utlandet. Den bygger på ETOURs Framtidsscanner, en marknadsundersökning som har genomförts var fjärde månad (januari, maj och september) under åren 2003-2004. Vid varje tillfälle intervjuades 1000 svenskar mellan 15 och 74 år. Syftet med rapportserien är att förutspå framtida reseströmmar och se hur den mentala resekartan förändras över tiden. I den här rapporten jämförs i första hand januariundersökningen 2003 med motsvarande undersökning 2002. I båda undersökningarna är Dalarna den region som flest svenskar bokat någon resa till, följt av Stockholm och Jämtlands län. När det gäller planerade resor i Sverige intar Stockholm första plats med Västra Götaland/Halland som tvåa. Utomlands är det södra Europa som toppar listan över var svenskarna har bokat eller planerat någon resa till. Lappland har tappat attraktionskraft sedan januariundersökningen 2002 då regionen var klar etta i listan över vart svenskarna önskade att få åka till inom Sverige. Vid undersökningen 2003 var regionerna Västra Götaland/Halland, Jämtland, Lappland, Stockholm och Gotland ungefär lika populära resmål. När det gäller drömresemål utomlands toppar Asien tätt följt av Sydeuropa. Ett specialavsnitt i den här rapporten handlar om drömresor fördelat på kön. Kvinnorna vill helst åka till Gotland, medan männen har Jämtland som mest önskade resmål. När det gäller drömresemål utomlands väljer kvinnorna i första hand Thailand medan männen har USA som etta.