Ett reservatsdilemma : Kiruna nationalparksförslag 1986-1989 och makten över fjällen som fritidslandskap - Sandell, Klas (ETOUR, 2000)
I den här boken tar docent Klas Sandell upp det dilemma som ligger i att inrätta eller inte inrätta reservat, särskilt nationalparker. Han menar att det är ett dilemma genom att flera och delvis motstridiga reservatsintressen ställs mot varandra (t ex naturskydd och turism) men också genom att reservatet ställs mot andra intressen (t ex allemansrätt och lokala fritidsaktiviteter). Syftet med boken är att belysa svenska reservatsbildningar, särskilt nationalparkers, etablering och roll och fokusera på naturturism, friluftsliv, utvecklingsperspektiv och allemansrätt. Detta illustreras med hjälp av en fallstudie av Kirunaparksförslagets uppgång och fall under perioden 1986 – 1989. I korthet gick det aktuella nationalparksförslaget ut på att etablera en ovanligt stor nationalpark i Kirunafjällen och göra en kraftig satsning på turism och på nya typer av planering och skötsel. Efter en mycket intensiv debatt las förslaget på is. Spänningarna mellan olika intressen och oförenliga syften var för stora. Klas Sandell menar att det är viktigt att studera nationalparksförslaget i Kiruna och vad som då hände för att om vi inte lär oss att förebygga och hantera grundkonflikterna, så riskerar de att ständigt återkomma. Rapporten är därför ett viktigt underlag för nu pågående, och framöver återkommande konflikter kring reservatsetableringar. Inte minst genom att lyfta fram ett antal tankar och förslag om en Allemansrättens renässans blir detta ett led i diskussionen om hur vi i framtiden ska hantera reservatens roll – och för vem!