Going north - Peripheral Tourism in Canada and Sweden - Sahlberg, Bengt (Östersund : ETOUR, 2001)
Resor till andra klimatzoner, har länge varit en stark drivkraft bakom resandet. Att möta solen är förmodligen fortfarande den viktigaste anledningen för nordbor att resa. Men fascinationen över snö, is och kyla liksom midnattssol och norrsken ökar allt mer. En annorlunda natur med helt andra upplevelser än vad dagens moderna människa normalt exponeras för är intressant för många. Det är just denna nordliga turistiska sfär som den här boken handlar om. Denna bok ger såväl turistentreprenörer som samhällets planerare ett bakgrundsmaterial att fundera över när turistprodukter ska utvecklas i ett hårt klimat och på orter avlägset belägna från de stora befolkningscentra där flertalet av turisterna framlever sin vardag. Här presenteras forskning kring en nordlig turism som sedan ett sekel tillbaka utvecklats i Kanada och Sverige/Skandinavien. Jämförelser mellan likartade områden på två skilda kontinenter ger värdefull kunskap och insikt om resandets drivkrafter och barriärer. Forskarnas arbete visar på såväl likheter som skillnader i utvecklingen av resande och destinationer i norra Kanada och norra Skandinavien. Även om en hel del är kartlagt och analyserat, återstår ett betydande forskningsarbete för att fördjupa kunskapen om den hittillsvarande utvecklingen och inte minst om vad som kan förväntas under kommande decennier med nya generationer av resenärer. Boken består av följande kapitel: - Artic Tourism Prologue, Jan O. J. Lundgren - Canadian Tourism Going North - An Overview with Coparative Scandinavian Perspecives, Jan O. J. Lundgren - Opening Up the Big Land to the World - The Role of the Public Sector in Adventur Tourism Development in Labrador, John S. Hull - The Manitoba-Hudson bay Northern Tourism Corridor, John Selwood & Stephanie Heidenreich - Tourism in Canada´s Nothewest,Tom Hinch - Tourism in the Sedish Mountain Region, Peter Fredman, Lars Emmelin, Thoma A. Heberlein & Tuomas Vuorio - Sami Tourism Resources in Nothern Sweden - An Overview with Canadian Comparisons, Robert Pettersson och Dieter ...